IT och datorkunskap har tidigare funnits i svenska skolsystemet främst som satsningar från invividuella skolor på eget bevåg – men det ska nu ändras i en kommande reform. Regeringen har tagit beslut om en internationell IT-satsning för skolsystemet, vilket bland annat kan innebära att programmering hamnar på schemat.

Sverige tenderar att ligga i framkant inom infrastruktur i Europa, men IT-kompetensen är blandad. Har du inte gått på en grundskola som haft en egen satsning på IT och datoranvändning är det troligtvis först på gymnasiet du kommer kunna ta lärarledda kurser i programmering och datorkunskap. För att kunna konkurrera med andra länders IT-kompetens vill regeringen se ändring på den saken, och har därför tagit beslut om en ny IT-satsning.

Obligatorisk programmering i grundskolan

I täten för den nya IT-satsningen för grundskolan står IT-minister Mehmet Kaplan, utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasieminister Aida Hadzialic, som kommer ta fram ett mer konkret förslag dels för för- och grundskolan, och dels för gymnasiet och vuxenutbildningar som Komvux.

”Syftet är att få en likvärdig it-försörjning i skolan. Många ligger väldigt långt fram idag, men det är väldigt ojämnt fördelat. Och det är inte tillräckligt bra om vi ska kunna jämföra oss med resten av världen.”
– Aida Hadzialic, Gymnasieminister

De exakta detaljerna för satsningen är inte klara ännu, men programmering som en del av utbildningen i alla grundskolor är en av förändringarna som står på agendan. Genom programmeringsutbildning lär sig inte bara eleverna fler sätt att använda en dator, utan även innebörden av variabler, konstanter, funktioner och andra koncept som är användbara även i matematik och naturvetenskapsämnena.

Skolverket har börjat arbeta på ett konkret upplägg för den nya IT-satsningen och en färdig plan ska presenteras nästa vår, först för grundskolan och därefter för gymnasiet.

Källa: Computersweden

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AndreassssMorkulpege63Marquzzherpan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

Om man är lika kloka i Matte, Historia, OÄ, osv, osv hur skall man bli bättre med programmering, felet ligger i oengagerade, livs trötta lärare som är dåliga på att ta tillvara och förmedla kunskaper.

herpan
Gäst
herpan

Detta är verkligen en bra grej, enda nackdel jag kan se är om elever inte finner nöje i det. Då kommer det bli bara en börda för de flesta.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Det är väl bra. Men jag tycker istället att de ska lägga mer energi på att lära ut Internet-vett. Internet är verkligen en djungel och det finns mycket skit därute och lär man sig inte att vara Internet-smart så tappar man lätt bort sig. Barn måste lära sig att Internet aldrig glömmer och sparar ALLT. De måste lära sig ordentlig källkritik då 90% av all information är rent bullshit, det är ju bara scrolla ner dagens skörd på FB för att se hur mycket jävla dynga som sprids av folk.

Morkul
Medlem
Morkul

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta, lite för lite konkret information ännu. Problemet som märks på universitet och högskolorna är dock att mattekunskaperna är på tok för dåliga på allt för många elever vilket gör det svår att lära ut djupare datakunskap. Så kanske satsa mer på matte istället?

pege63
Gäst
pege63

Satsa mer på sånt man behöver i det vardagliga livet som vett & etik, vardagsekonomi, lag & rätt, datakunskap.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”pege63″]Satsa mer på sånt man behöver i det vardagliga livet som vett & etik, vardagsekonomi, lag & rätt, datakunskap.[/quote]

Ja allt det där håller jag med om till 100% speciellt vardagsekonomi! Satt med min 17-åriga son och gick igenom hans senast års telefoninköp och började räkna på hur det skulle varit om han köpt lite billigare telefoner och fonderat pengarna istället, normalavkstning och han skulle ha spara mer än två årslöner- Det endast på inte köpa ”top-of-the-line” telefoner, redan som 17-åring (snart 18).

Andreassss
Gäst
Andreassss

[quote name=”herpan”]Detta är verkligen en bra grej, enda nackdel jag kan se är om elever inte finner nöje i det. Då kommer det bli bara en börda för de flesta.[/quote]
Du menar som precis vilket annat ämne som helst?

Andreassss
Gäst
Andreassss

[quote name=”Morkul”][quote name=”pege63″]Satsa mer på sånt man behöver i det vardagliga livet som vett & etik, vardagsekonomi, lag & rätt, datakunskap.[/quote] Ja allt det där håller jag med om till 100% speciellt vardagsekonomi! Satt med min 17-åriga son och gick igenom hans senast års telefoninköp och började räkna på hur det skulle varit om han köpt lite billigare telefoner och fonderat pengarna istället, normalavkstning och han skulle ha spara mer än två årslöner- Det endast på inte köpa ”top-of-the-line” telefoner, redan som 17-åring (snart 18).[/quote] Var får han dessa pengar ifrån? Jobbar han? Han har självklart all rätt att vara… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Andreassss”]Var får han dessa pengar ifrån? Jobbar han? Han har självklart all rätt att vara en idiot och slänga bort pengar men om det är du som matar honom med skit så får du ta på dig ansvaret. Är det han själv som tjänar in och sedan slänger iväg pengarna så är det bra att du tar detta om än så sent i hens utveckling.[/quote] Från och med det man är 14 får mina barn studiebidraget betalar allt själv förutom mat och rum, träning och saker som eventuellt hjälper studierna. Min son tjänade dock över 180 000 på extra… Läs hela »

Andreassss
Gäst
Andreassss

[quote name=”Morkul”][quote name=”Andreassss”]Var får han dessa pengar ifrån? Jobbar han? Han har självklart all rätt att vara en idiot och slänga bort pengar men om det är du som matar honom med skit så får du ta på dig ansvaret. Är det han själv som tjänar in och sedan slänger iväg pengarna så är det bra att du tar detta om än så sent i hens utveckling.[/quote] Från och med det man är 14 får mina barn studiebidraget betalar allt själv förutom mat och rum, träning och saker som eventuellt hjälper studierna. Min son tjänade dock över 180 000 på… Läs hela »