För ett par veckor sedan kunde vi bjuda er på en recension av NVIDIAs nyaste alster på grafikkortmarknaden. Baserat på den omtalade NV40-kärnan hade GeForce 6800 Ultra mycket att leva upp till men visade sig också vara ett riktigt imponerande kort.
Det var onekligen ett stort steg framåt för NVIDIA som åter roffade åt sig titeln som prestandaledare på grafikkortsmarknaden, en titel som ATI hållt hårt i under nästa två års tid.
Vid lanseringen av GeForce 6800 Ultra visste vi inte riktigt vad vi hade att vänta av oss av ATI som inte heller legat på latsidan med utvecklingen av deras R420-kärna. Det var dock inte många sekunder (bokstavligt talat) efter NVIDIAs lansering som ATI gav oss detaljerna kring deras nya kärna. 
R420-kärnan är numera känd som Radeon X800-serien och idag är det så dags för den officiella lanseringen.


Efter 2 veckors munkavel betyder det alltså att vi får ge er alla detaljer och testresultat för ATIs nya grafikkärna. Recensionen har mynnat ut i en stor jämförelse mellan NVIDIA och ATIs senaste monsterkort. Med flera hundra testresutlat (14 spel och 4 syntetiska benchmarks i mängder av grafikinställningar) och ingående detaljer kring ATIs R420-kärna finns det gott om matnyttig läsning.


”Precis som NV40 bjuder R420 på 16 stycken renderingspipelines, GDDR3-minnen med höga klockfrekvenser och finesser utöver vad föregångaren kunde erbjuda. På sätt och vis gömmer det sig mindre under ATis skal än nVidias då R420, till skillnad från NV40, till väldigt stor del bygger på ”gammal” teknik.”Huruvida ATI klarar att återta prestandatronen med deras Radeon X800 XT får ni reda på här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid