Small preview image

ReactOS och dess rykte har spritt sig ganska friskt under en längre tid nu och för er som ännu inte stött på detta operativsystem så kan vi citera hemsidan där man presenterar sitt OS enligt följande:


ReactOS® är ett projekt som syftar till att göra fri mjukvara tillgänglig för alla, genom att bygga ett Microsoft Windows® XP-kompatibelt operativsystem från grunden. ReactOS mål är att uppnå komplett kompatibilitet med både körbara filer och drivrutiner för operativsystemen Windows® NT och XP, genom att använda en liknade arkitektur och tillhandahålla ett komplett och likvärdigt öppet gränssnitt.”


Med andra ord ett open source-Windows. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, eller?



Det hela började redan för 10 år sedan, men har först nu verkligen kunnat blomma ut då man inte bara ebjuder kärnan och gör det bra, men även ett gränssnitt som tilltalar. Tanken är dock inte alls skapa en Windows-kopia rakt av utan att skapa en kärna som gör det möjligt att köra Windows-kod på och sedan bygga uifrån det. Man kan alltså erbjuda möjligheten att köra Windows-kod på ett operativsystem du kan definera helt själv, mer eller mindre.



ReactOS och dess webbläsare IBrowser


Influenserna från olika Linux-distributioner är många och det är vi väl glada för för det är de bra sakerna man försökt plocka av. Hos Neosmart har man pulicerat en recension av ReactOS som tyvärr inte fokuserar så mycket på just funktionaliteten och kompabiliteten, men istället visar på hela tanken bakom och utvecklingen kring ReactOS. En mycket läsvärd artikel som visar på att det finns alternativ emellan Windows och Linux.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid