mamba_banner

Idag avtäcker Razer uppföljaren till sin påkostade trådlösa spelmus Razer Mamba, vars originalmodell lanserades redan 2009. Företaget vill nu ta ett nytt grepp om trådlösa speltillbehör och laddar nya Mamba med programmerbar RGB-belysning och en ny lasersensor med upp till 16 000 DPI.

Spel med trådlösa tillbehör för allt som oftast med sig flera kompromisser som kan bli enerverande för den som spelar flitigt. Att ha begränsad batteritid är en sådan faktor, men desto värre är att trådlösa möss brukar medföra högre latenser och strömsparfunktioner som försätter musen i vila och deaktiverar sensorn med jämna mellanrum.

Det är först de senaste åren som trådlösa möss har blivit rimliga för spel på allvar i samband med att tillverkarna har kunnat optimera sina modeller därefter. Razers första trådlösa spelmus, Mamba, lanserades 2009 och fick sedan en uppföljare år 2012 med en vassare sensor på 6 400 DPI. Samma sensorteknik har även använts i de MMO-inriktade trådlösa Naga Epic och Naga Epic Chroma.

Tredje generationens Mamba – femte generationens sensor

Nu lanserar Razer tredje generationens Mamba, och något som är intressant att notera är att företaget lägger produkten som något av ett flaggskepp för hela sitt mussortiment. Vanligtvis brukar trådlösa spelmöss lanseras inom parentes eller vara ett komplement med lägre produktionsvolym än den trådade flaggskeppsprodukten, men med nya Mamba är Razer uppenbarligen inte rädda för att sätta en trådlös produkt i rampljuset.

Razer_Mamba_003

Razer Mamba
Maximal upplösning 16 000 DPI
Uppdateringsfrekvens 1 000 Hz
Svarstid 1 ms
Lift-off distance 0,1 mm
Anslutning USB
RF
Vikt 125 g

Nya Mamba använder vad Razer kallar femte generationens lasersensor, tillverkad av Philips, med en maximal upplösning på 16 000 DPI – mer än dubbelt så hög upplösning som Mamba 2012. Faktum är att det är en smått absurd siffra för en spelmus, och därtill ska upplösningen vara ställbar i alla individuella steg från 1 upp till 16 000 snarare än bara i steg om 50. Razer menar att en drivande faktor bakom den högre upplösningen ska vara utvecklingen mot mer högupplösta skärmlösningar, exempelvis i 4K.

”With the new sensor and wireless performance, we see the new Mamba as a benchmark for the entire industry.”
– Min-Liang Tan, VD Razer

Sensorn har en uppdateringsfrekvens på 1 000 hertz med en utlovad responstid på 1 millisekund, och intressant att notera är att till skillnad från tidigare Mamba-modeller så körs sensorn i samma inställningar både när musen körs med kabel och när den körs trådlöst. Tidigare har sensorn begränsats till en lägre upplösning och uppdateringsfrekvens för att spara energi, något Razer menar inte behövs i samma grad längre tack vare bättre batteriteknik och effektivare sensorteknik.

Razer_Mamba_005

Razer poängterar även att sensorn inte har några strömsparfunktioner som deaktiverar eller stryper sensorn efter en stunds inaktivitet, utan den är ständigt igång. Detta för att slippa lagg eller andra fördröjningar när du har ställt ifrån dig musen en stund – tanken är att den alltid ska vara redo att användas precis som en trådad mus. Batteritiden specificeras till 20 timmars aktiv speltid och musen laddas med en dockningsstation där den fästs med magneter.

Finjustera motståndet i musknapparna

Utöver den nya sensortekniken har Mamba utrustats med nya brytare för de två primära musknapparna, som är kopplade till två skruvar på undersidan. Genom att spänna eller lossa på dessa skruvar (vilket sker i 15 diskreta steg) kan du själv justera motståndet på knapparna ifall du föredrar lättare eller trögare klick. Enligt Razer ska stegen vara kalibrerade från fabrik så att samma mängd steg på två olika Mamba alltid ska motsvara samma motstånd. Spannet för motståndet är 45 till 95 gram.

Razer_Mamba_004

Som avrundning finns det RGB-lysdioder både scrollhjulet, i dockningsstationen och längs med musens kanter, programmerbar i 16,8 miljoner färger och som kan synkroniseras med lysdioderna i andra Chroma-produkter från Razer.

Som ett syskon till nya Mamba kommer Razer även lansera Mamba Tournament Edition, en trådad spelmus med samma passform och sensor samt med RGB-belysning, men utan ställbart motstånd på musknapparna och utan trådlös sändare. Tanken är dels att Tournament Edition ska locka med lägre pris men även att den ska tilltala de spelare som gillar passformen hos Mamba men inte vill spela trådlöst.

Mamba kommer börja levereras under tredje kvartalet med en prislapp på 179 euro eller cirka 1 800 kronor, och Tournament Edition bör dyka upp ungefär samtidigt, med en prislapp på 99 euro eller omkring en tusenlapp.

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid