Razer vill ta den mekaniska tangentbordskänslan även till mobila enheter och lanserar vad som påstås vara världens första mekaniska chiclet-tangentbord.

Idag är mekaniska tangentbord i princip vardagsmat till stationära datorer, men det är desto svårare att paketera samma känsla i ett tunnare, mobilt format. På senare tid har vi dock fått se just nya, mer kompakta varianter från flera håll; både Cherry och Kailh har visat brytare i lågprofil (Cherry ML och Kailh Low Profile), men ingen av dessa är riktigt nere i samma format som ett klassiskt saxbrytartangentbord.razer_ipad_keyboard_3

Det är precis det som Razer menar sig ha åstadkommit med sitt nya mobila tangentbord, anpassat för 12,9-tumsmodellen av Ipad Pro. Tangentbordet ser vid första anblick ut som ett vanligt lågprofilstangentbord med en höjd på 1,6 millimeter, men Razer menar sig ha integrerat mekaniska brytare med en aktiveringskraft motsvarande 70 gram.

Trådlöst tangentbordsskal

Tangentbordet ansluts via bluetooth, och har vit bakgrundsbelysning och ett inbyggt skal och ställ för att använda surfplattan som en bärbar dator. Batteritiden uppskattas till 10 timmar med maximal ljusstyrka, eller upp till 600 timmar med belysningen avstängd. Värt att notera är att det ansluts endast med bluetooth, och inte via smart connector som annars hade hjälpt till att strömförsörja tangentbordet på resande fot.

Det finns fortfarande inget detaljerat diagram för hur brytarna är uppbyggda, men den bild som finns i Razers pressmaterial ser ut som en saxbrytare med antingen en membranbubbla eller en mer rigid knapp i mitten. Innan vi vet hur sistnämnda är uppbyggd är vi något skeptiska till att brytaren är mekanisk i samma bemärkelse som en stationär motsvarighet, men förutsatt att känslan åtminstone är i närheten av de större alternativen så är det såklart en välkommen frisk fläkt bland mobila tangentbord.

I nuläget finns Razers brytare endast till Ipad Pro, men rimligtvis bör andra modeller baserade på samma teknik dyka upp framöver. Tangentbordet finns inte tillgängligt i Sverige ännu, men har börjat säljas i Apples amerikanska webbutik för 159,99 dollar – så räkna med omkring 1 600 kronor när det väl kommer till svenska butiker.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid