Razer hakar på trenden med RGB-belysning i tangentbord och släpper en RGB-version av populära modellen Blackwidow. Ett stilrent tangentbord som kombinerar en mattsvart yta med en färgexplosion i 16 miljoner färgnyanser. Utrustat med Razers egen variant av RGB-brytare välkomnar vi Razer Blackwidow Chroma till den Svenska Tangentbordsguiden.

Det är dags för ännu ett RGB-belyst tangentbord att ta plats i tangentbordsguiden. Den här gången kommer tangentbordet från Razer och går under namnet Blackwidow Chroma. En uppföljare på Razers toppmodell Blackwidow Ultimate. Tangentbordet bjuder inte på några större överraskningar eller nyheter för den som klämt på Ultimate varianten. En välkommen och intressant nyhet är RGB-belysningen som vi har testat, tillsammans med resten av Razers nya värsting till tangentbord.

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där du kan läsa mer om Razer Blackwidow Chroma.

Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Razer Blackwidow Chroma

Blackwidow_Chroma_1

Egenskaper Razer Blackwidow Chroma
Brytare Razer Mechanical Switch Green (Clicky)
Tangentbelysning Ja, RGB
USB-hub/ljud 1 x USB 2.0 utgång
ljud in/ut
Makrotangenter Ja, 5st
Mediatangenter Nej, Fn-funktion
Inbyggt minne Nej
Mått 475 x 171 x 20mm
Kabel 2 meter
Anslutning 2 x USB 2.0 , 2 x 3.5mm
Cirkapris 1 590 SEK

Razer hänger på tåget och lanserar även de ett mekaniskt tangentbord med RGB-belysning. Tangentbordet heter Blackwidow Chroma och är en utveckling av deras tangentbord Blackwidow Ultimate. Det har inte hänt så mycket utan det är i stort sett samma tangentbord som Ultimate versionen av Blackwidow. Designen är fortfarande väldigt snygg men den mattsvarta ytan som är snygg att titta på får fläckar bara efter ett par minuters användande. Detta gör att tangentbordet ser skitigt ut redan efter en kortare tids användning. Den enda skillnaden Razer har gjort i designen är att byta ut den grönmålade bottenplattan under tangenterna mot en vit bottenplatta. Resultatet av att ha en vitmålad platta istället för att ha den svart visar sig när man kopplar in tangentbordet. Den vita färgen förstärker belysningen från dioderna och lyser upp utrymmet mellan tangenterna på ett häftigt sätt. Men detta såg vi redan på Blackwidow Ultimate även om det bara lyste i grönt då. Med Chroma får vi nu möjligheten att se tangenterna och hålrummet mellan dessa att lysa i 16,8 miljoner färger.

Razers mekaniska brytare med RGB

Med Blackwidow fick vi för första gången känna på Razers egna brytare, de har inget coolt namn utan benämns kort och gott som Razer Mechanical Switch. Brytarna kom i två färger, grön och orange. Den gröna liknar Cherry MX Blue i känsla och prestanda medan den orangea kommer närmast Cherry MX Brown. Dessa brytare är i stort modifierade versioner av de två nämnda Cherry-brytarna. Razer har valt att samarbeta med Kalih, som är kända för sina Cherry MX-kloner, för att producera dessa brytare. Prestandamässigt är de lite vassare än Cherry MX men känslan är ungefär den samma. Nu har razer släppt nya versioner av sina egna brytare med RGB-dioder.

Razer_Chroma_RGB

Brytarna ser likadana ut när de är släckta. Dioden sitter placerad på den övre sidan av brytarna precis som de gör på de vanliga enfärgade varianterna. Detta resulterar i att det inte blir jättebra spridning på ljuset och det är bara den övre delen av tangenttopparna som lyses upp. Razer har löst detta hyfsat bra genom att endast ha upplyst text på övre delen av tangenterna. De tangenter med två rader med text är den undre raden inte genomskinlig så det ser bra ut även om den delen inte är upplyst. Tangentbelysningen är inte heltklockren utan texten på vissa tangenter t.ex. enter är lite mörk i kanterna.

Når inte riktigt fram i tuff konkurrens

Razer Blackwidow Chroma är i mångt och mycket ett bra tangentbord men det har sina problem. Tangentbelysningen lyser på bra och den bakbelysning Razer konstruerat med hålrummet mellan tangenterna är snygg. Men konfigurationsmöjligheter för hur man kan ställa in tangentbelysningen är väldigt sparsamma och det finns inte så mycket för att göra tangentbordet personlig. Tangentbordet har även sina designbrister där vi kan nämna, den lätt nedsmutsade mattsvarta ytan och placeringen av portarna, som de två största negativa designmissarna. Bland de positiva aspekterna hittar vi det faktum att Blackwidow Chroma faktiskt ändå utrustats med USB- och ljudportar, något som konkurrerande RGB-modeller saknar. Razers brytare är samtidigt trevliga och fungerar precis som de ska, de svarar snabbt, har en kort slaglängd och har en snärtig känsla. På det stora hela är Razer Blackwidow Chroma ett välutrustat tangentbord som försöker nå ribban satt av sina konkurrenter men saknar det där sista för att sticka ut och på allvar hota modellerna i toppskiktet.

Blackwidow_Chroma_2

”Razer Blackwidow Chroma är överlag ett bra tangentbord men det har också sina brister. Det är inga större brister och inget som inte går att leva med.Men samtidigt så kan det vara lite tråkigt att köpa ett tangentbord i femtonhundra kronorsklassen och få ett tangentbord med uppenbara brister. Brytarna på Chroma är också väldigt högljudda och är därför inte ett optimalt val för alla. Tangentbelysningen är rolig men inte så bra som vi sett på andra modeller.” – Svenska Tangentbordsguiden 2014-12-10

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbords-guiden

Vår senaste uppdatering av Svenska tangentbordsguiden förändrar inte våra rekommendationer och utmärkelser. Razer Blackwidow Chroma är inget dåligt tangentbord men når inte upp till den nivån som krävs för en utmärkelse. Då inga övriga deltagare i guiden har sett några större prisförändringar blir det heller inga ändringar i dessa omdömen eller våra köprekommendationer.

Marknadsanalys 2014-12-10

Vi har uppdaterat guiden med ett test på Blackwidow Chroma och Razers nya mekaniska RGB-brytare. Det är nu den tredje RGB-brytaren vi ser och precis som de två andra versionerna av RGB-brytare så är även dessa låsta till ett enskilt företag, i detta fall Razer. Som det ser ut idagsläget finns det ingen direkt standardiserad RGB-brytare och som det ser ut nu med exklusivitetsavtal för alla tre företag så är det omöjligt att sia om någon och vilken av de tre olika brytarna som kan komma att bli standard på marknaden. Något som vi förmodligen inte kan börja spekulera i förrän tidigast andra kvartalet på 2015 när ytterligare RGB-tangentbord bör dyka upp.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid