Raytracing i realtid är ett av de stora dragplåstren för Nvidias grafikarkitektur Turing och nu har företagets VD Jen-Hsun Huang uttryckt sina känslor kring tekniken och menar att det är galet att köpa en GPU år 2019 som saknar stöd för tekniken.

När Nvidia sjösatte sin grafikarkitektur Turing var det grafikprocessorer (GPU) med integrerade ”RT-kärnor” som var den stora snackisen. Dessa specialutvecklade kärnor är till för att hantera de beräkningar som krävs för raytracing i realtid. En teknik som länge varit något utvecklare och tillverkare haft sitt sikte på men som helt enkelt varit för prestandakrävande för den hårdvara som tidigare funnits tillgänglig.

När Nvidia presenterade sin rapport för 2019 års andra kvartal kom raytracing på tal igen. Detta i form av företagets VD Jen-Hsun Huang som bland annat talade om Nvidias senaste Super-serie av grafikkort. Han yrkade även på att konsumenter som köper nya grafikkort siktar på att hålla fast vid sina enheter i mellan två och fyra år innan det är dags att uppgradera.

”SUPER is off to a super start for and at this point, it’s a foregone conclusion that we’re going to buy a new graphics card, and it’s going to the last 2, 3, 4 years to not have ray tracing is just crazy.

Ray tracing content just keeps coming out. And between the performance of SUPER and the fact that it has ray tracing hardware, it’s going to be super well positioned for throughout all of next year.

I samband med att Huang talade om Super-serien och uppgraderingscykeln nämner han även hur det enligt honom är helt galet att införskaffa ett grafikkort vars GPU inte har stöd för raytracing i realtid.

Medans raytracing kan ses som framtiden inom spelgrafik är det fortfarande en väldigt tungdriven teknik. Även Nvidias egna grafikkort får kämpa med att nå någorlunda höga antal bildrutor per sekund (fps) med tekniken i användning. Värt att notera är även att Nvidia själva erbjuder Turing-baserade grafikkort utan stöd för raytracing i realtid.

Hur pass raytracing-stöd är något som behöver stor uppmärksamhet när det kommer till att köpa ett nytt grafikkort i dagsläget är upp till varje individuell konsument att bestämma. Även om det sakta men säkert blir allt fler speltitlar som får stöd för tekniken ser det fortfarande ut att dröja innan det blir någon slags industristandard.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jörgen Rehn Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Att köpa ett grafikkort med rt stöd som ändå inte orkar med är mer galet, när det väl är dags på riktigt med rt för den stora massan så kommer korten att kosta som ett 2060/5700xt men med prestanda som ett 2080, då kan det vara en bra idé att köpa kort med rt stöd. Just nu vill nvidia bara få in sina utvecklings slantar.
Om man idag köper ett 2060 eller ett 5700xt är helt oväsentligt då 2060 knappt orkar driva rt utan att tumma på bildkvalitén. Men om det handlar om dyrare grafikkort så kan jag kanske hålla med.