Raspberry Pi är en av världens mest populära mikrodatorer, med sin öppna hårdvara och sitt låga pris. Nu har organisationen bakom Pi släppt en ny, mindre variant, Pi Zero, som blir ännu mindre än vanliga Pi, och betydligt billigare. Den nya mikrodatorn kommer nämligen kunna köpas för ynka 5 dollar.

Mikrodatorer som Raspberry Pi har exploderat i popularitet av flera anledningar. Den enkla hårdvaran och blottade kretsytan i kombination med lågt pris innebär att plattformen blir tilltalande dels för hemmafixare som vill bygga in enkel hårdvara i sina häftiga projekt och dels för målgrupper som annars kanske inte hade haft råd att sätta sig in i programmering och datorkunskap på grund av höga hårdvarukostnader. Sedan lanseringen har vi fått se Raspberry Pi användas i en uppsjö av moddningsprojekt, men för vissa projekt har den kreditkortsstora datorn fortfarande varit lite för stor.

60 procent mindre än Raspberry Pi

Nu släpps en lillebror, Pi Zero, som ärver många egenskaper från fullstora Raspberry Pi men som paketerats i ett mindre och ännu billigare format. Pi Zero är endast 65 x 30 millimeter stor, det vill säga cirka 60 procent mindre än ordinarie Raspberry Pi. För att lösgöra den extra ytan har man bytt ut HDMI-porten mot en mini-HDMI (som fortfarande klarra 1080p i 60 hertz), de fullstora USB-portarna mot två micro USB-portar (en för data och en för strömförsörjning) och SD-kortläsaren mot en microSD-kortläsare. Det finns inte inbyggt ljud eller nätverk, utan det får installeras via USB om så önskas. Du får i så fall komplettera med en USB-adapter och hub med extra strömtillförsel.

Däremot finns det samma mängd GPIO-punkter, vilket innebär att Pi Zero har samma programmerbara buss som sina större syskon. Processorn är en BCM2835 från Broadcom som inte är lika kraftfull som processorn i Raspberry Pi 2, men 40 procent kraftfullare än processorn i första generationens Raspberry Pi. Pi Zero levereras med 512 megabyte DDR2-minne.

Priset blir endast 5 dollar, eller omkring en femtiolapp inklusive moms. Det, i kombination med den ringa storleken, kan göra Raspberry Pi Zero till ett väldigt populärt alternativ för häftiga moddningsprojekt och hemmabyggen framöver – vi ser fram emot att få se vad flitiga användare kan snickra ihop med mikrodatorn i framtiden.

Pi Zero kan redan nu beställas hos utvalda återförsäljare och från Raspberry Pis egen onlinebutik som du hittar här.

Källa: Raspberrypi.org

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RHenrikS.C Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
HenrikS.C
Gäst
HenrikS.C

Lite snabb Input. Raspberry Pi 2 Model B hade också Micro SDHC läsare 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Den är begränsad, men vill man bara bygga ett styrsystem för en robot eller klimatanläggning så lär den duga fullt ut. Eller varför inte använda den tillsammans med webbkamera som en övervakningskamera (kan iofs vara bra med nätverk, om det inte är för att bygga en portabel batteridriven stealthcam).

PS. Undrar om den är helt berövad på ljud, eller om den iaf fick HDMI-ljud.