Raspberry Pi Foundation har nu lanserat Raspberry Pi Compute Module 4 som bjuder på bland annat upp till åtta gigabyte internminne, gigabit ethernet, Bluetooth 5.0 och Wifi 6.

Nu finns det ännu en modell av enkortsdatorn Raspberry Pi på marknaden. Denna går under namnet Raspberry Pi Compute Module 4 och riktar sig mot utvecklare av applikationer för industriella och kommersiella ändamål.

Den nya enheten brukar samma fyrkärniga 64-bit processor med en klockfrekvens på 1,5 gigahertz (GHz) som Raspberry Pi 4 Model B. Den kommer även utrustad med upp  till åtta gigabyte (GB) LPDDR4-3200 internminne och upp till 32 GB eMMC flashlagring.

Sett till anslutningsmöjligheter rör det sig om Wifi 802.11b/g/n/ac över 2.4 eller 5 GHz-banden. Det finns även Bluetooth 5.0. Fysiska anslutningar inkluderar gigabit ethernet samt dubbla HDMI-anslutningar. Då Compute Module 4 kommer utrustad med grafikenheten VideoCore VI rör det sig om OpenGL ES 3.x-stöd och 4Kp60 H.265-avkodning.

Raspberry Pi Compute Module 4 kommer även med andra dimensioner än tidigare modeller. Något som innebär att äldre chassin och dylikt inte är kompatibla med den nya enheten. Vi ser även hur denna enhet gjort sig av med 40 GPIO-kontaktpinnarna hos Raspberry Pi 4 och väljer istället en 28 GPIO-kontaktpinnar som anslutning. Här återfinns upp till sex UART, sex I2C och fem SPI-anslutningar.

 

Sett till prislappar börjar denna nya Raspberry-modell från 25 dollar. Då är det en gigabyte internminne och en avsaknad av trådlösa anslutningar som gäller. Den dyraste modellen är den med åtta gigabyte RAM, 32 gigabyte lagring samt Wifi och Bluetooth för 90 dollar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid