Raspberry Pi 4 har nu lanserats och den nya generationens enkortsdator erbjuder upp till fyra gigabyte internminne, dubbla HDMI-utgångar med stöd för 4K-skärmar och en snabbare processor än vad som funnits tillgängligt tidigare.

Det har blivit dags för en ny generations Raspberry Pi. Mer specifikt rör det sig om Raspberry Bi 4 Model B som nu lanserats och erbjuder upp till fyra gigabyte (GB) internminne, en fyrkärnig processor som ska vara upp till tre gånger snabbare än tidigare generationers samt stöd för Gigabit Ethernet och dubbla 4K-skärmar.

Några av nyheterna hos den senaste modellen av enkortsdatorn är bland annat att hälften av datorn USB-kontakter numera är USB 3.0 och resterande två behåller 2.0-standarden som används tidigare. Den nya modellen kan även utrustas med upp till fyra gigabyte internminne och dess processor har uppgraderats till en Broadcom BCM2711 utrustad med fyra ARM Cortex-A72 kärnor. Processorn klockfrekvens listas som 1,5 gigahertz (GHz) och sägs leverera upp till tre gånger högre prestanda än tidigare generationers modeller.

Även grafikkretsen har fått sig en uppgradering och består nu av en VideoCore VI vilken ger Raspberry Pi 4 möjligheten att driva två 4K-bildskärmar vid 60 bildrutor per sekund samtidigt. Bildskärmsanslutningarna har i den senaste modellen ändrats från en ensam fullstor HDMI-anslutning till två micro-HDMI. Tack vare denna ändring kommer chassin till tidigare Raspberry Pi-modeller inte att vara kompatibla med den senaste generationen.

Sett till nätverksanslutningar rör det sig om en Gigabit Ethernet-anslutning, Bluetooth 5.0 och WiFi 5.

Raspberry Pi 4 Model B kommer att finnas tillgänglig i tre olika utföranden: utrustad med 1, 2 eller 4 GB internminne. Dessa modellers prislappar sträcker sig från 35 dollar för versionen med en gigabyte internminne medans varianten med fyra gigabyte kommer att bära en prislapp på 55 dollar. Den ökade prestandan i denna nya modell medför även att en ny strömkälla kommer att behövas och tillverkaren menar att en 15 watt adapter krävs för den nya enkortsdatorn. Denna kopplas till enheten via USB-C och Raspberry har även lanserat en dedikerad adapter just för detta ändamål.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid