En resistor gör att alla Raspberry Pi 4 har ett inbyggt designfel som gör att de inte fungerar med vissa smarta USB-kablar. Nu är en ny version redan på väg.

Raspberry Pi 4 lanserades för några veckor sen med jubel från många. Den lilla datorn fick nya portar, mer RAM och en betydligt mer kraftfull processor. Nu har det dock visat sig att den lilla datorn har ett designfel som kan ställa till det för många. Felet gör att datorns enda strömtillförsel inte alltid fungerar som den ska. Den nya USB Typ C-porten kan nämligen inte laddas med vissa USB Typ C-kablar.

En resistor för lite

Felet grundar sig i att USB Typ C-porten i Raspberry Pi 4 använder en resistor över två pins, trots att USB-standarden kräver två separata resistorer. Det är egentligen inget större problem i många fall men det gör att vissa smarta så kallade e-marked-kablar inte fungerar med den lilla datorn. Dessa kablar har inbyggda chip i ändarna som är till för att kommunicera med den anslutna enheten för att tillhandahålla rätt funktionalitet och ström. Resultatet av den avsaknade resistorn är att datorn identifieras som en ljudenhet och ström skickas inte från transformatorn för att driva den.

Liknande problem med USB-kablar och USB-enheter är inte ovanliga. Raspberry Pi:s medgrundare Eben Upton har dock bekräftat i en intervju med TechRepublic att det mycket riktigt är ett fel och att han väntar sig en reviderad version av datorn som löser problemet. Raspberry Pi Foundation har dessutom bekräftat till Ars Technica att den nya versionen kommer att nå butiker under de kommande månaderna. Konsumenter som har en av de felaktiga exemplaren kan fortsätta använda datorn med en annan USB-kabel. För många är en annan kabel sannolikt en relativt enkel lösning på ett problem som alltså kommer att lösas genom ett nytt kretskort i framtiden. Det verkar i alla fall inte finnas några planer på att byta ut felaktiga exemplar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Well, bra iaf att de kommer att åtgärda det, till skillnad från folk i en del kommentarsfält som tycker ”men använd originalladdaren som man SKA göra dåå”..