Raspberry Pi Foundation har nu lanserat en officiell chassifläkt till Raspberry Pi 4 för den som känner att enheten  håller lite väl höga temperaturer.

Den lilla enkortsdatorn Raspberry Pi 4 fortsätter få nya tillbehör med jämna mellanrum. Senast var det dock inte så mycket ett tillbehör utan mer en nyversion av enheten som nu kan fås monterad inuti ett tangentbord. Nu har Raspberry Pi Foundation avtäckt ett faktiskt tillbehör i form av en fläkt för enhetens officiella chassi.

Raspberry Pi Foundation beskriver fläkten som framtagen för överklockare och för att hålla temperaturerna nere under tunga belastningar. Dessvärre lämnas inga faktiska siffror på temperaturer under specifika belastningar för att ge ett hum om hur fläkten presterar.

Enheten ska dock kunna flytta upp till 1,4 kubikfot av luft per minut. Även här är det sparsmakat på information angående fläktens varvantal och ljudnivå vid denna maxnivå.

Fläkten i sig är som tidigare nämnt designad för att användas i det redan existerande officiella chassit för Raspberry Pi 4. Här monteras en medföljande kylfläns på processorenheten och fläkten monteras i taket på chassit. Fläktens dimensioner listas inte på dess produktsida. Däremot är dimensionerna på kylflänsen som ser ut att vara något sånär lika stor som fläkten 18 x 18 x 10 millimeter. Fläkten kopplas sedan till enhetens GPIO-kontaktpinnar och sedan är det bara att montera ihop chassit igen och starta.

Fläkten kommer från fabrik att starta tillsammans med Raspberry Pi 4. Användare som uppskattar lägre ljudnivå kan dock ställa in så att fläkten inte startar förrän enkortsdatorns temperatur når en specifik nivå. Denna nivå är från början satt till 80 grader men kan sänkas eller höjas efter användares behag.

Prislappen för fläkten ligger enligt Raspberry Pis danska webbshop på 82 svenska kronor. Det officiella chassit för enheten ligger det på 109 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid