Raspberry Pi Foundation har nu lanserat en ny version av sin enkortsdator Raspberry Pi 4 och denna gång är den stora nyheten åtta gigabyte internminne som till exempel lämpar sig bättre för 64-bitars operativsystem.

Enkortsdatorerna ur Raspberry Pi-familjen har sett en ökad popularitet sedan spridningen av Covid-19 tog fart och nu har en ny version av datorn lanserats. Det som står på menyn är dubblerad mängd internminne jämfört med vad som gått att få tag på hittills.

Trots att Raspberry Pi 4 funnits på marknaden i ungefär ett år har det dröjt att få ut en variant med just åtta gigabyte internminne. Detta då moduler med just åtta gigabyte inte funnits tillgängliga förrän nu. Den systemkrets som används i enkortsdatorn kan enligt Raspberry Pi Foundation hantera upp till 16 gigabyte internminne så det är inte där någon begränsning legat.

En annan anledning till att lanseringen tagit längre än tidigare väntat är just spridningen av Covid-19. De nya minnesmodulerna resulterar i aningen högre energiförbrukning och har fått tillverkaren göra mindre ändringar hos komponenterna för strömleverans till datorn. Dessa ändringar har tagit längre tid att genomföra då leveransen av induktorerna som används försenats.

I samma veva som den nya versionen av Raspberry Pi 4 lanseras har tillverkaren även gjort beta-versionen av sitt eget 64-bit operativsystem tillgänglig. Både 32-bit och 64-bit versionerna av operativsystemet innehåller samma medföljande applikationer och design. Däremot bygger den nyare versionen på Debian arm64. Operativsystemet får även ett nytt namn, nu går båda versionerna under namnet det fantasifulla namnet ”Raspberry Pi OS”. Detta för att göra det enklare för nya användare att hitta tillverkarens rekommenderade operativsystem för enkortsdatorerna.

Den nya modellen av Raspberry Pi 4 kommer att bli tillgänglig den 1 juni och dess prislapp kommer att landa på omkring 930 svenska kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid