En ny rapport för år 2017 från företaget MUSO hävdar att piratkopiering under förra året var mer populärt än någonsin, trots fortsatta motaktioner från regeringar och företag.

Företaget MUSO har nu släppt sin rapport för år 2017 och enligt denna ska piratkopiering vara en större del av vardagen än vad det tidigare varit. Under 2017 registrerade MUSO över 300 miljarder besök till illegala fildelning- och streamingsajter.

Enligt Torrentfreak ska rapporten vara byggd på data som samlats in från ”tiotusentals av de största globala fildelningssajterna”, antalet besökare till denna typ av hemsidor ska ha stigit med 1,6 procent jämfört med år 2016.

Denna ökande trend ses trots att regeringar, upphovsrättsinnehavare och även bredbandsleverantören under de senaste åren lagt ökad fokus på att förse användare med tillgång till lagliga alternativ. Bland dessa finns tjänster som Steam för spel, Netflix för film och TV-serier och Spotify för musik.

Den ovanstående listan är över de tio länderna i världen där MUSO registrerat mest besök hos illegala fildelningshemsidor. Sverige står inte med på listan, men det är ett stort gap mellan förstaplatsen som hålls av USA med 27,9 miljarder besök och Storbritannien på nummer tio med 9 miljarder besök.

MUSO säger i sin rapport att 53% av besöken är för illegal streaming som då blivit mer populärt än torrents eller annan typ av nedladdning av media. TV-serier är det populäraste målet för pirater med 106,9 miljarder besök, följt av musik med 73,9 och film med 53,2 miljarder besök.

MUSO noterade även att bärbara enheter som smartphones är ett populärare verktyg för besök till dessa streamingsidor än datorer och står för 52% av besöken.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulIllwillDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

> Sverige står inte med på listan, men det är ett stort gap mellan förstaplatsen som hålls av USA med 27,9 miljarder besök och Storbritannien på nummer tio med 9 miljarder besök.

Det är också enorm skillnad i befolkningsmängd. Besök/capita hade ju varit betydligt mer intressant än dessa intetsägande siffrorna.

Morkul
Medlem
Morkul

Håller helt med dessutom skulle det vara roligt att se data från en mer oberoende organisation.

Gräver man djupare i deras siffror så får man dock veta att över hela världen ökar piratkopieringen med 1.6%. Problemet med det är att befolkningsmängden ökar med nästan 2% vilket gör procentuellt sätt så minskar antalet piratkopierare.

Illwill
Gäst
Illwill

Fast per capita, per land, är mer intressant. Befolkningen ökar, men inte främst av de som piratkopierar. Sen så finner jag (till skillnad mot vissa större företag) det mer intressant hur detta påverkar de som ”drabbas” av piratkopieringen. Att varje piratkopierad (”stulen”) vara skulle vara en förlust för företaget ställer jag t.ex. mig väldigt kritisk till, speciellt om man ser till datorspel (där många troligen inte är tända på idén att lägga ner flera hundra kronor på något som inte är vad företaget har påstått, och demos inte existerar längre).

Morkul
Medlem
Morkul

Jo per capita/land skulle vara mer intressant, då kommer även befolkningsökningen in i bilden. Sedan håller jag helt med om att synen på kopieringen är idag extremt vinklat från företagens sida. Tycker faktiskt är lite synd att de gör så eftersom det inte går att hålla med dem och då blir det svårt att vara helt neutral i frågan. Jag är i grunden emot piratkopiering men försöker hålla mig neutral och finns lösningar. Sedan har vi det där med spel, tror faktiskt att till viss del så ökar spelförsäljningen på grund av kopieringen. Förstår inte varför det är så få… Läs hela »

Medlem
Olle P

Jag tycker mätmetoden känns milt sagt trubbig.
1. Vad definieras som ”illegal fildelningssida”? Sajter med blandat lagligt och piratkopierat material, eller endast pirat?
2. Om det är blandat kan man ju utgå ifrån att långt ifrån alla besökare tar del av det olagliga materialet. (Skulle vara som påståendet att alla som passerar Sergels torg är knarkköpare…)