Intels intåg på grafikmarknaden börjar bli alltmer påtaglig och samtidigt som det första diskreta grafikkortet skickas ut delar Raja Koduri med sig av en helkroppsbild på en Xe-HPC multichip-modul för högpresterande grafik.

Det är inte bara företagets första diskreta grafikkort som Intel överraskar med idag. Raja Koduri har ännu en gång tagit till Twitter för att ge en förhandstitt på vad Intel arbetar på när det kommer till företagets grafiksatsning.

I Twitter-inlägget delar Koduri med sig av en bild på en multichip-modul från Xe HPC-familjen. Dessa multichip-moduler ska ge HPC-familjen skalbar prestanda där man klämmer ihop ”chiplets” efter prestandabehov. Bilden Koduri delat mig sig visar hjärtat av en enhet med två av dessa moduler.

Enligt Koduri ska bilden innehålla sju avancerade tekniker i ett och samma paket. Exakt vilka tekniker som menas är något oklart men HBM-minne samt Foveros och CO-EMIB-tekniker kan mycket väl vara några av dessa.

Då det rör sig om en enhet med två chiplets på samma bas visar bilden en grafikenhet med 16 kluster med 128 beräkningsenheter (EUs) för totalt 1 024 EUs och 8 192 kärnor. Detta ska enligt tidigare uppgifter från Intel resultera i en grafikkrets med en beräkningskraft på upp till 20,48 TFLOPs i FP32. Förutsatt att klockfrekvensen ligger på omkring 1,25 GHz för ett TDP-värde på ungefär 300 W. Detta skulle innebära en beräkningskraft som lägger sig strax över konkurrenten Nvidias grafikkortsmodell Geforce RTX 3070.

När Intel släpper lös Xe-arkitekturen i form av grafikkort menade för gaming återstår att se. Denna krets som fastnat på bild är som tidigare nämnt ämnad för datacenter och liknande arbetsuppgifter. Det diskreta grafikkort som nu börjat hitta ut till partnertillverkare är en fristående variant av Tiger Lake-processorernas integrerade grafikkretsar. Alltså ingenting som lär driva Cyberpunk 2077 i 4K-upplösning direkt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid