En grafikkortsmodell vid namn Radeon RX 640 har listats i AMD:s senaste Adrenalin-drivrutin och mycket pekar om att AMD än en gång förnyar Polaris och det nya grafikkortet i själva verket är ett uppdaterad Radeon RX 550.

AMD förbereder sig inför lanseringen av grafikarkitekturen Navi. Rykten har cirkulerat om att den kommande arkitekturen kommer att utgöra grafikkortsserien RX 3000. Detta för att gå i linje med namnen hos den tredje generationens Ryzen-processorer som förväntas lanseras senare i år.

Det verkar dock som att AMD kan komma att hitta en plats för den äldre grafikarkitekturen Polaris även efter att Navi har sjösatts. I företagets senaste upplaga av deras grafikdrivrutiner har nu en tidigare okänd grafikkortsmodell vid namn Radeon RX 640 hittats.

Det var en användare på TechPowerUps forum vid namn ”Just Some Noise” som gick igenom innehållet i den senaste drivrutinen och hittade namnet på denna mystiska grafikkortsmodell två gånger inuti drivrutinen.

Något som gör det hela ännu intressantare är att denna grafikkortsmodell bär samma enhets-ID som den nuvarande grafikkortsmodellen Radeon RX 550X. Detta kan komma att innebära en plan från AMD:s håll där nuvarande Polaris-baserade grafikkortsmodeller flyttas ned ett steg i hierarkin, får ett nytt namn och lever kvar även efter lanseringen av Navi.

Varför Radeon RX 640 och Polaris igen?

Skulle denna spekulerade strategi från AMD visa sig vara verklighet har TechPowerUp ett par möjliga anledningar varför företaget skulle välja att hålla kvar Polaris. Den ena baseras på att AMD alltid haft planen att låta Polaris och Navi existera sida vid sida. Skulle Navi introduceras som RX 3000-serien kan de olika namnen vara ett försök till att förhindra förvirring hos konsumenter.

Den andra spekulationen är att AMD kan komma att introducera för få Navi-baserade grafikkortsmodeller för att täcka samtliga marknadssegment direkt efter arkitekturens lansering. Skulle denna gissning visa sig vara korrekt kan AMD komma att introducera de kraftfullaste Navi-baserade grafikkortsmodellerna som planerats vara en del av ”den första vågen” direkt efter lansering. Dessa skulle sedan kunna följas upp av faktiska efterträdare till dagens Polaris-grafikkort.

Det finns även en möjlighet att ryktet angående RX 3000-serien visar sig vara helt fel. AMD kan komma att lansera de första Navi-baserade grafikkorten som toppmodellerna i denna RX 600-serie. Med Polaris-baserade modeller i de lägre segmenten.

Värt att påpeka är dock att det i skrivande stund inte finns någon ytterligare information kring Radeon RX 640 än omnämnandet i drivrutinen samt modellens enhets-ID. Exakt vad för produkt det faktiskt rör sig om och hur AMD:s planer grafikdivisionens framtid är något som helt enkelt återstår att se.

Uppdatering: Radeon RX 630 påstås ha hittats

Det kan vara så att ännu en grafikkortsmodell ur denna RX 600-serie har hittats. Hemsidan Videocardz hävdar sig ha genomsökt den tidigare nämnda drivrutinen och hittat bevis på en grafikkortsmodell vid namn Radeon RX 630. Dock lämnar hemsidan inga bildbevis på sitt påstådda fynd.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid