Nya rapporter visar att vissa 4GB-modeller av Radeon RX 480 säljs med fysiskt 8GB GDDR5-minne och att konsumenter kan fördubbla minnesmängden med en biosuppdatering.

Det skulle vara långt ifrån första gången som grafikkortskonsumenter kunnat låsa upp nya funktioner och högre prestanda genom en enkel biosuppdatering. Traditionellt sett handlar det om grafikkretsar vars beräkningsenheter stängts av i mjukvara och i vissa fall kan låsas upp med detsamma. I fallet Radeon RX 480 är det dock något oväntat minnesmängden det handlar om.

Enligt Wccftech säljs vissa 4GB-modeller av Radeon RX 480 med samma uppsättning av minneskretsar som AMD använder på sin 8GB-modell. Något som resulterar i åtta stycken 1GB GDDR5-chip från Samsung varav hälften av minnesmängden är avstängd genom mjukvara.

Genom att använda sig av en RX 480 8GB-bios lyckades Wccftech låsa upp resterande 4GB-minne och samtidigt få minneskretsarna från Samsung att köra i sin specificerade klockfrekvens om 8 000 megahertz – upp från 7 000 megahertz på 4GB-modellens standarfrekvens.AMD-Radeon-RX-480-4GB-Version-with-8GB-Samsung-Memory

Kan bidragit till högre produktionsvolymer

Det är oklart exakt varför AMD valt att skeppa 8GB-modeller av Radeon RX 480-kort ommärkta till 4GB-modeller. Det mest troliga scenariot är att det skulle underlätta den initiala tillverkningsfasen där företaget helt enkelt tillverkar samma kort men säljer det som två olika modeller. AMD förlorar pengar i rena komponentkostnader men det skulle kunna övervägas av effektivare produktion.

Troligtvis temporärt

Även om det bevisligen finns vissa 4GB-modeller av Radeon RX 480 som går att låsa upp till 8GB-modeller är det långt ifrån säkert att alla 4GB-kort ger denna möjlighet. Det är också högst troligt att AMD framöver ändrar sitt produktionsupplägg och endast tillverkar 4GB-modeller med den rätt mängd minne. Märk väl att alla biosuppdateringar av grafikkort sker på egen risk och att man kan göra sitt kort obrukbart om något går fel.

I detta fallet var det ett XFX Radeon RX 480 4GB-kort som användes vilket också är det enda kortet som hittills listats på den svenska marknaden för en prislapp av 2 490 kronor.

Test: AMD Radeon RX 480 8GB – För dyrt och med undermålig kylare

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid