Den välkända överklockaren Der8auer har nu lyckats låsa upp den dolda prestandan i Radeon RX 460. Något som han gärna delar med sig utav.

Att både AMD och Nvidia stänger av vissa enheter i en GPU för att låta dessa bli lägre presterande modeller är inget nytt. Den vanligaste anledningen till detta brukar vara för att GPUn i fråga inte möter kraven för att hamna på ett kraftfullare grafikkort.

Dock har det funnits flitiga personer som upptäckt att dessa avstängda delar av GPUn kan låsas upp igen. Antingen med ett fysiskt ingrepp på själva grafikkortet. Något som de flesta förmodligen ställer sig lite tveksamma till. Eller visa en uppdatering av kortets BIOS.

Den tyska överklockaren Der8auer har nu lyckats låsa upp avstänga streamprocessorer och texturenheter på AMD:s instegskort Radeon RX 460. Med den modifierade mjukvaran så har han då funnit att Polaris 11 sitter på 1 024 streamprocessorer istället för 896. Samt 64 och inte 56 texturenheter när GPUn är fullt upplåst.

Upplåst Radeon RX 460 har upp till 10% högre prestanda

Enligt Der8auer så ser han en prestandaökning på upp till 10 procent på de RX 460-kort som han har applicerat sitt nya BIOS på. Totalt har han testat sin egen BIOS-modifikation på sex stycken Radeon RX 460 med positiva resultat varje gång.

Han delar även med sig av två versioner av sitt egengjorda BIOS. Ett för Asus RX 460 Strix O4G. Samt ett för Sapphire RX 460 Nitro 4G. Han hoppas även på att öka listan av kompatibla grafikkort och få upp fler BIOS för andra tillverkare under de kommande veckorna.

Det är endast RX 460 varianterna med 4 gigabyte grafikminne som Der8auer har skapat ett eget BIOS för. I kommentarerna till hans egen artikel kring detta så konstaterar läsare att varianterna med 2 gigabyte minne inte svarar väl på detta BIOS.

Värt är nämna är dock att allt ansvar vid BIOS-modifikation och andra ändringar på hårdvara ligger hos användaren. Bara för att Der8auer har lyckats med de kort som han testat så finns det ingen garanti för att alla Radeon RX 460 där ute kommer att lira ordentligt med detta BIOS. Anledningen till varför detta streamprocessorer och texturenheter är avstänga på kortet är inte känd.

Det kan det vara så att GPU:erna på RX 460 helt enkelt inte lever upp till AMD:s standard och därför har dessa fått sin prestanda begränsad.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid