Radeon R9 490X kan bli det första riktiga prestandakortet i AMD:s färska Polaris-familj av grafikkort. Produktnamnet får nu ny vikt när nya rykten talar om en lansering i juni månad.

AMD har tidigare bekräftat att deras grafikkortsarkitektur Polaris ska lanseras lagom till sommaren men man har inte berättat exakt när eller för den delen vilka grafikkort som skulle vara aktuella.

Nu säger nya rykten att AMD planerar en introduktion, även känt som papperslansering, av sina första prestandakort ur Polaris-familjen under Computex 2016. Datormässan Computex som startar den 31:e maj i Taipei, Taiwan, ligger precis lagom i tiden för AMD att rulla ut sina nya grafikkort innan skolstarterna börjar. Det ska enligt uppgifterna från Videocardz vara precis vad företaget också planerar. Medan det talas om en presentation av grafikkretsen Polaris 10 samt grafikkorten Radeon R9 490X samt Radeon R9 490 väntas AMD inte den fullskaliga lanseringen ske förrän i slutet av juni månad.

Polaris 10 kommer att bli den initialt kraftfullaste grafikkretsen i AMD:s GPU-familj och ska tillverkad med 14 nanometer finfet-teknik leverera upp till 2,5 gånger högre prestanda per watt än sina föregångare Hawaii och Fiji på 28 nanometerteknik.

Radeon R9 490X kan få svårt att klå R9 Fury X

Källan insinuerar också att namnet Radeon R9 490/X ska vara spikat och att det som nu återstår att lösa är gåtan med grafikkortens prestandanivå. Tidigare rykten om Polaris 10 har talat om en inte överdrivet kraftfull GPU som förvisso kommer att leverera prestanda som överglänser Radeon R9 390-serien men troligtvis får det svårt att hävda sig mot Fiji-baserade Radeon R9 Fury X. Det Radeon R9 490 och R9 490X kommer att erbjuda är dock mäktiga förbättringar i prestanda per watt, vilket i sin tur bör resultera i svala och mycket tysta grafikkort som trots allt levererar hög prestanda.

AMD sägs ha siktet inställt på Nvidias nya Geforce GTX 1080/1070 grafikkort när det kommer till prestanda men det återstår att se hur väl Polaris 10 står sig mot Nvidias GP104 GPU. Spekulationer pekar på en prestandanivå någonstans mellan R9 390X/GTX 980 till R9 FuryX/GTX 980 Ti men detta är inget som finns förankrat i de uppgifter som hittills läckt ut från grafikkortstillverkarna.

Att AMD står redo med nya prestandakort lagom till sensommaren och skolstarterna verkar det dock inte råda några tvivel om.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid