Medan Nvidia gör de sista förberedelserna inför utrullningen av nya grafikkortsflaggskeppen Geforce GTX 980 och GTX 970 jobbar AMD flitigt på sin efterträdare till kraftfullare grafikkortet Radeon R9 290X. Nu pekar nya rykten på att nästa generations Radeon-kort får en riktigt maffig GPU och hybridvattenkylning från danska Asetek.

Det namn som oftast diskuteras i samband med AMD:s kommande grafikkortsflaggskepp är Radeon R9 390X. Som toppmodell i nya R300-serien blir det givetvis ett riktigt kraftfullt grafikkort även om vi egentligen vet ytterst lite om den nya grafikkortsserien från AMD har det kommit indikationer på att grafikkortstillverkaren laddar för en extra stor GPU.  I ett presentationsdokument som tidigare i somras läckte från halvledardesignföretaget Synapse Design detaljerades en grafikprocessor tillverkad med 28 nanometer HPM teknik med klockfrekvenser på 1 gigahertz, specifikationer som kan överrensstämma ganska väl med en kommande GPU-lansering från AMD. Synapse Design arbetar med AMD och deras GPU-design och hade i dokument detaljerat en GPU med en kretsstorlek på över 500 kvadratmillimeter – vilket skulle ge den största GPU som AMD någonsin tillverkat. Hawaii XT i R9 290X mäter i jämförelse 438 kvadratmillimeter medan Nvidias GK110 GPU i GTX 780 Ti mäter 551 kvadratmillimeter.

Asetek redo med ny hybridkylare för AMD Radeon

Nu har detta rykte fått ny fart när det på kinesiska forum dykt upp bilder på en Radeon-märkt hybridkylare från danska Asetek. En kylare som är snarlik den vi såg på monsterkortet Radeon R9 295X2 tidigare i somras men med vissa tydliga skillnader. Bland annat en fläkt monterad i bakkant av kylaren vilket skulle indikera ett kretskort med en ensam GPU samt en till synes något kortare profil.

AMD_R9_295X2_002

Den läckta kylarbilden stämmer väl överrens med Aseteks pressmeddelande i augusti där tillverkaren förklarade att man plockat sitt största oem-avtal någonsin där deras hybridvattenkylare skulle generera en omsättning på 2 till 4 miljoner dollar i omsättning – från en ännu ej avslöjad kund.

AMD-Radeon-R9-390X-cooling

Nu pekar det mesta på att AMD, inte helt oväntat, är Aseteks hemliga kund och att företagets kommande generation av Radeon-grafikkort till viss del kommer att utrustas med Aseteks hybridkylning. En lösning som i sig kan vara ett försök från AMD att plocka poäng i kampen med Nvidia på grafikkortsmarknaden. Men det kan också peka på ett mindre smickrande faktum att deras kommande R9 390X GPU kräver riktigt kraftfulla kylningslösningar. Vilket skulle låta fullt rimligt med tanke på hur svårkyld AMD:s mindre Hawaii XT-krets visat sig vara.

AMD Radeon R9 390X eller motsvarande toppmodell i nästa generations Radeon-familj tros använda sig av AMD:s kommande Fiji GPU vars lanseringsdatum fortfarande är höljd i dunkel.

Källa: Videocardz

Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

singelslot med bra kylning.
framtidens high end kort.