AMD:s nya grafikarkitektur får en tjuvstart. Med siktet inställt på AI och maskininlärning släpper AMD ett monster till beräkningskort, Instinct MI25.

Medan PC-entusiaster väntar ivrigt på AMD:s nästa stora grafikarkitektur, Vega, har tekniken fått en tjuvstart i andra delar av datorbranschen. Inom AI-forskning används beräkningskluster med mängder av beräkningsenheter för att simulera nervceller och driva så kallade artificiella neuralnätverk. Det kräver att stora mängder beräkningar behöver utföras parallellt – precis det som grafikkretsar är särskilt bra på.

Vega debuterar för AI-forskning

Maskininlärning och artificiella neuralnätverk har öppnat upp en helt ny domän av uppgifter som för bara några år sedan var praktiskt taget omöjliga för datorer att utföra. Det innebär också att kretstillverkare som AMD och Nvidia lägger mer och mer av sina resurser för att möta den efterfrågan.

Därför är det också i acceleratorkort som vi först får se mycket ny teknik från båda parter. Den senaste lanseringen från AMD heter Radeon Instinct MI25, vilket är den första faktiska produkten som bygger på den nya Vega-arkitekturen. Kortet är särskilt utvecklat för maskininlärning, som hjälper artificiell intelligens att exempelvis köra bil, känna igen ansikten och andra uppgifter.

radeon_instinct_performance-100698335-orig

Prestandamonster för AI

Beräkningskraften för MI25 listas inte direkt i AMD:s specifikationer. Men om man ska gå efter sättet dess två lägre presterande syskon är namngivna så är cirka 25 TFLOPS beräkningskraft för MI25 troligt.

De två andra acceleratorerna, MI6 och MI8 har 5,7 respektive 8,2 TFLOPS beräkningskraft. Något som då kan indikera att produktnamnen i sig beskriver kraften hos acceleratorerna. Dessa acceleratorer bygger, till skillnad från Instinct MI25, på arkitekturerna Polaris respektive Fiji.

”Dubbelt så kraftfullt som Titan X”

Radeon Instinct MI25 är passivt kylt, och saknar helt fläktar. Detta trots en förväntad total strömförbrukning på strax under 300 Watt. Beräkningskraften hos MI25 uppges vara vara nästan dubbelt så hög som hos Nvidias Titan X Pascal i testet DeepBench GEMM

Instinct-serien är AMD:s svar på Nvidias Tesla-lösningar, så att man väljer att inte jämföra Instinct MI25 mot kort som Tesla P100, P40 eller M40 känns egendomligt i sammanhanget.

Viktigt att ha i åtanke är att Instinct-kort som MI25 inte är till för spel eller grafikrendering. Därav saknar de även bildutgångar, och även om inga priser nämns i AMD:s pressmeddelande kan vi räkna med att en fullständig MI25-lösning inte blir billig.

Vad nyheten däremot signalerar för konsumenter är att Vega som arkitektur är redo för lansering. Om kort finns i princip färdiga för AI-forskning bör steget inte heller vara långt för att släppa en spelanpassad variant.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid