Small preview image

Ett av tomtens största problem år 2009 ser ut att bli den nya generationens grafikkort som tillverkas med 40nm teknik. Halvledartillverkaren TSMC har återigen fått stora problem med sin 40nm tillverkning och detta sätter nu käppar i hjulet inte bara för Nvidia och deras Fermi-arkitektur utan även för redan lanserade kretsar från rivalen AMD. Ett lanseringsdatum för Fermi-arkitekturen har länge varit oklart men nu är de flesta på marknaden enade över att vi som tidigast få se Nvidias DX11 arkitektur någon gång under första kvartalet 2010.Fermi är en monsterkrets som är svår att tillverka oavsett teknik, men med en felande tillverkningslinje hos TSMC blir det en om möjligt ännu svårare för Nvidia att möta efterfrågan hos sina kunder.Fermi – En krets med 3 miljarder transistorer behöver en mogen tillverkningsteknik


Det enda ljuset för Nvidia idag är att även AMD har stora problem med tillgängligheten. Speciellt deras Radeon HD 5800-serie som använder sig av den i sig ganska kraftiga Cypress GPUn, med över 2 miljarder transistorer, lyser med sin frånvaro på marknaden. TSMC har inte en chans att hänga med efterfrågan och detta är också enda anledningen enligt grafikkortstillverkarna varför vi inte ser några Radeon HD 5800-kort på hyllorna.


Nordens största datorbutik, Komplett, ska ganska nyligen haft en så kallad ”back order” på över 4500 exemplar av Radeon HD 5870, för den svenska och norska marknaden. Vilket betyder att flera tusen svenskar sitter och väntar på AMDs toppmodell från olika datorbutiker runt landet.AMDs Cypress GPU gömmer sig väl


Tyvärr verkar många få vänta ända tills i januari nästa år då TSMC tidigare sagt att man kommer få en lösning på sina problem innan nyår, vilket betyder kraftigt haltande leveranser ända fram till jul.


AMDs Juniper GPU som mer eller mindre är en Cypress delad på mitten, är i något bättre skick men något som också beror på att Radeon HD 5700-serien inte är like hett eftertraktad.


Men för dem som sitter och väntar på ett grafikkort under granen kan det vara läge att förbereda sig för det värsta.


Relaterade artiklar:
ATI Radeon HD 5870 belägrar grafikkortsmarknaden
Nvidias Fermi-arkitektur siktar mot superdatorer

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid