Small preview image

AMD och NVIDIA har de senaste veckorna mer eller mindre turats om att lansera nya grafikkort. Det har varit så pass att även vi i media har fått svårt att hänga med och man kan nog räkna kallt med att de kommande veckorna kommer att ge ett växande antal recensioner av grafikkortsmarknadens senaste alster. Efter att NVIDIA lanserat sin GeForce GTX-serie och AMD påbörjade sin Radeon HD 4800-lansering genom att släppa lös Radeon HD 4850 har vi nu idag kommit till nästa stora lansering. Det är AMD/ATIs nya flaggskepp som går under namnet Radeon HD 4870.




Färska RV770 kretsar – Bildkälla: Anandtech


Radeon HD 4870 använder sig av samma RV770 kärna som sitter i lillebror, Radeon HD 4850, men man har dragit upp klockfrekvensen på GPUn till 750MHz från 625MHz på det första Radeon HD 4800-kortet. För att ytterligare särskilja 4870 från 4850 har AMD, som de flesta redan vet, utrustat sitt flaggskepp med helt purfärska GDDR5-minneskretsar. Detta gör att Radeon HD 4870 har mer eller mindre dubbelt så hög minnesbandbredd jämfört med sitt syskon, trots att båda korten använder sig av en 256-bit minnesbuss.


Radeon HD 4870 är förvisso AMDs flaggskepp rent prestandamässigt, men priset som ligger runt 2500 kronor gör att kortet faktiskt är betydligt billigare än de flesta GeForce GTX 260-kort. Ett tydligt tecken på att AMD inte siktar på att ta över prestandatronen utan håller fast vid sitt pris/prestanda tänkande.



Prestandan i AMDs nya RV770-serie är dock riktigt bra trots de relativt låga priserna, något vi redan sett prov på när man lanserade Radeon HD 4850. De första recensioner som nu dykt upp för Radeon HD 4870 visar att AMD verkar ha prickat precis rätt med sin prissättning av deras nya grafikkortsserie och även om NVIDIA sitter på prestandatronen är det AMD som verkar sitta på de mest prisvärda korten, samtidigt som man faktiskt kan hota NVIDIA i vissa tester tack vare RV770 arkitekturens teoretiska beräkningskraft som AMD gärna skryter om.


Här nedan finns ett urval av de Radeon HD 4870 recensioner som publicerats under dagen;


:: Anandtech :: HotHardware :: Elite Bastards :: Ars Technica :: Hardware Canucks ::

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments