AMD kunde fått en bättre start på sina nya grafikkortsdrivrutiner Radeon Software Crimson. Den efterlängtade mjukvaran kommer med flera trevliga nyheter, prestandaoptimeringar och ett helt färskt gränssnitt. Tyvärr verkar inte AMD lyckats hitta alla buggar innan lanseringen då flera användare nu rapporterar om fläktproblem som kan skada användares grafikkort.

En av höjdpunkterna när AMD avslutade sitt Catalyst-program i förmån för nya mjukvaran Crimson ett större fokus på stabilitet och mer noggranna tester innan lansering av nya drivrutiner. Tyvärr verkar det vara en satsning som fått bakslag direkt från dag ett då flera användare på bland annat Reddit nu rapporterat om rent av skadliga buggar i AMD:s nya Crimson-drivrutiner.

Enligt rapporter på Reddit ska den nya Crimson-drivrutinen ha problem att ställa en korrekt fläkthastighet på grafikkortet vilket för vissa användare gett skenande temperaturer och enligt några utsagor helt sonika förstört grafikkretsen på kortet. Det senare är något som borde vara mer eller mindre omöjligt med de temperaturdioder som AMD och Nvidia implementerat i sina grafikkretsar men andra komponenter som spännningsregulatorer kan mycket väl ta skada av förhöjda temperaturer.

Läs även:AMD presenterar nya grafikdrivrutinerna Radeon Software Crimson – Här är nyheterna

Exakt hur många som drabbats av problemen och om fläkthastigheten endast strular med vissa konfigurationer är desto mindre klart men AMD har redan gått ut med information om att man identifierat problemet och ska publicera en hotfix för sin nya drivrutin redan under måndagen.

Det rekommenderas att användare av Radeon Software Crimson kikar över sina egna fläkthastigheter och temperaturer så att man innan hotfixen dimper ner inte riskerar att skada sitt eget grafikkort på grund av för höga temperaturer.

Källa: Reddit

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
metalmuminWingmanAnton KarmehedCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stefan Ingmarsson
Gäst
Stefan Ingmarsson

Oseriös nyhetsartikel som bara spär på rykten om ”trasiga grafikkort”. Det hela är överdrivet då fläktarna aldrig slutar fungera helt och man kan knappast ha sönder grafikkortet under vanligt spelande om fläktarna faktiskt är igång (om än med lägre hastighet). Skillnaden är om man överklockar eller foldar med grafikkortet, då kanske man ligger i riskzonen.

En mycket mer nyanserad bild av detta problem får man när man läser engelskspråkiga nyhetssidor. Anton fortsätter som vanligt med sitt lilla korståg mot AMD efter all sponsring av Intelvidia.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det finns flera problem i detta. Det första är att alla nyhetssidor är köpta av antingen Intel eller nVidia, eller båda. Det andra är att Nordic Hardware har ganska många inlägg i forumet som helt klart handlar om försäljning av tveksam karaktär (har anmält detta flera gånger då inläggen uppenbart bryter mot lagen) och tom har en annons från Creative här på nyheterna som är ren reklam dold som en artikel (olagligt och oetiskt) vilket gör deras trovärdighet till noll och inget. Det tredje är att jag ALDRIG sett [u]reklam[/u] för en [i]ren[/i] AMD-produkt på Nordic Hardware och jag har… Läs hela »

Medlem

Vad för faktiska exempel existerar av grafikkort som dött pga den här buggen? Artikeln förefaller påstå att det inträffat, men har inga konkreta belägg för påståendet. Själv tycker jag det vore märkligt om hårdvara kunde skadas av en sådan här sak då grafikkort ju sedan länge har ett flertal inbäddade temperatursensorer både direkt i GPUn och i spänningsregulatorerna. Man tycker att möjligheter borde finnas att stänga ner systemet innan katastrofala saker inträffar, men fan vet… Tyckte det var bisarrt att grafikkort dog redan när Nvidia drabbades av samma sak (mer än en gång dessutom); temperatursensorer fanns ju faktiskt redan då.… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Lenny Valentin”]Vad för faktiska exempel existerar av grafikkort som dött pga den här buggen? Artikeln förefaller påstå att det inträffat, men har inga konkreta belägg för påståendet. Själv tycker jag det vore märkligt om hårdvara kunde skadas av en sådan här sak då grafikkort ju sedan länge har ett flertal inbäddade temperatursensorer både direkt i GPUn och i spänningsregulatorerna. Man tycker att möjligheter borde finnas att stänga ner systemet innan katastrofala saker inträffar, men fan vet… Tyckte det var bisarrt att grafikkort dog redan när Nvidia drabbades av samma sak (mer än en gång dessutom); temperatursensorer fanns ju faktiskt… Läs hela »

Fantoon
Medlem
Fantoon

[quote name=”Stefan Ingmarsson”]Oseriös nyhetsartikel som bara spär på rykten om ”trasiga grafikkort”. Det hela är överdrivet då fläktarna aldrig slutar fungera helt och man kan knappast ha sönder grafikkortet under vanligt spelande om fläktarna faktiskt är igång (om än med lägre hastighet). Skillnaden är om man överklockar eller foldar med grafikkortet, då kanske man ligger i riskzonen. En mycket mer nyanserad bild av detta problem får man när man läser engelskspråkiga nyhetssidor. Anton fortsätter som vanligt med sitt lilla korståg mot AMD efter all sponsring av Intelvidia.[/quote] [quote name=”Sebbe”]Det finns flera problem i detta. Det första är att alla nyhetssidor… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Tekniskt sätt borde denna buggen vara orsakad av en stor refaktorisering på en väldigt låg nivå i drivrutin-koden, vilket i sig är oerhört positivt.

För att kommentera på de rätt oseriösa uttalanden ovan, så är min åsikt att syftet med medier bör underrätta exakt hur både bra/dåligt det går för samtliga aktörer. Medier som NHW är här för att hjälpa folk hålla pulsen på teknikväsenden och teknikutveckling, eftersom den är inte fullständigt uppenbar. Särskilt hårdvaru-biten, som löper fram snabbare än de flesta hinner med, men som NHW lyckligtvis fokuserar på.