Small preview image

Gränsen mellan datorer och mobiltelefoner blir tunnare och otydligare för var dag som går. Ganska nyligen lanserade mobiltelefonstillverkaren HTC sin HD2 smartphone som med Windows Mobile 6.5 drevs av en 1GHz Snapdragon CPU. Processorn som baseras på ARM-arkitekturen är tillverkad av Qualcomm och många, undertecknad inkluderat, har sedan dess väntat på en Android-baserad motsvarighet. Men när nu Snapdragon paras med Android är det inte i en ny smartphone, utan i en så kallad smartbook.



Smartbook är de datorer som väntas fylla gapet mellan smartphones och netbooks. Detta med en större formfaktor än motsvarande mobiltelefoner, men med längre batteritid än en större netbook.


Qualcomm presenterade nyligen ett flertal nya enheter baserade kring deras Snapdragon plattform och en av dessa var en Lenovo-tillverkad smartbook. Med en 1GHz Snapdragon CPU och Googles Android operativsystem ska datorn erbjuda en batteritid på minst 8 timmar under användning med 3G och Wi-Fi aktiverat, likt en smartphone.



”This notion of being able to combine the form factor of a netbook with the flexibility of experience of a smartphone seems to resonate with people. People are bored of the five to seven minute start-up time of a notebook.”


Qualcomm visade även upp en mer udda smartbookdesign där display och tangetbord utgjordes av separata enheter. Det dyker upp nya formfaktorer titt som tätt på marknaden och framtiden får utvisa hur smartbook-konceptet klarar sig. Räkna med att vi följer dess utveckling.



Källa: Silicon.com

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid