Den mobila industrin växer så det knakar och smartphones går sakta men säkert ned i priser så att de allra flesta ska ha råd med en. Qualcomm släpper två nya systemprocessorer med två kärnor, som är bakåtkompatibla med äldre enheter för att snabbt och billigt kunna ta fram budget-inriktade smartphones.

Systemprocessorn (SoC) i en smartphone är oftast en relativt liten del i tillverkningskostnaden av en smartphone, eller för den delen en surfplatta. Den stora kostnaden är utvecklingen av nya enheter vilket gör att man gärna säljer sina modeller på marknaden så länge som möjligt. Budget-segmentet som blomstrar allra mest kommer idag med relativt undermålig prestanda, men det är någonting Qualcomm tänker lösa.

Qualcomm har introducerat två nya systemprocessorer i deras Snapdragon S4-serie; MSM8625 och MSM8225. Båda två kommer med två ”Snapdragon”-kärnor klockade upp till 1 GHz, har Adreon 203-grafik och integrerat 3G-modem. Specifikationerna låter kanske inte så upphetsande, utan det är bakåtkompatibliteten som gör dessa systemprocessorer så intressanta. I praktiken innebär det att tillverkarna kan ta en redan existerande design, lägga till nya funktioner och de nya systemprocessorerna på mycket kort tid för att få ut någonting nytt på marknaden.

HTC-WildfireHTC Wildfire är en av många smartphones HTC skulle kunna uppgradera med de nya MSM8x25

De två nya systemprocessorerna är 100 procent kompatibla med de äldre MSM7x27A och MSM7x25A, sett till hårdvara och mjukvara. Detta kan jämföras med socket-kompatiblitet på PC-sidan. Det innebär att tillverkarna kan bygga in de nya, snabbare systemprocessorer i en redan existerande design och släppa den på marknaden. MSM7225 och MSM7227 kommer med en ARM11-kärna på 518 respektive 600 MHz och Adreno 200-grafik, så det Qualcomm har att erbjuda är en kraftfull uppgraderingsstig för tillverkare.

”This allows device manufacturers to focus their engineering resources on developing value-added features that will help make their high-volume smartphone stand out from the competition. The QRD ecosystem program is designed to help device manufacturers developing products for regions whose networks are evolving from 2G to 3G and high volume smartphones are becoming increasingly popular.”

Qualcomm släpper även sin tredje generation QRD (Qualcomm Reference Design), som är ett verktygspaket för tillverkare. QRD gör utvecklingen av nya produkter snabbare och billigare än vad den annars hade varit, tack vare ett stort utbud förtestade kretsar från Qualcomm. De två nya systemprocessorerna kommer att göra störst nytta i utvecklingsländer, men även i Sverige borde vi få se billiga tvåkärniga smartphones framöver.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid