Tillverkaren Qualcomm har nu börjat skeppa sina Centriq 2400-processorer, byggda på 10 nanometer med upp till 48 kärnor.

Qualcomm Centriq 2400 sägs vara världens första serverprocessor byggd på 10 nanometer (nm) och den kraftfullaste ARM-baserade processorfamiljen någonsin.

Nu har då Qualcomm börjat skeppa dessa till kunder och tillverkaren har stora förhoppningar för sina processorer och hävdar att dessa erbjuder ”exceptionell prestanda per krona och prestanda per watt”.

I bilderna som Qualcomm släppt i samband med denna lansering så jämför man sin 48-kärniga Centriq 2460 med Intels Xeon Platinum 8180. Här hävdar Qualcomm att företagets produkt erbjuder fyra gånger bättre prestanda per dollar och 45% bättre prestanda per watt. Qualcomms flaggskeppsprocessor har ett riktpris på strax under 2 000 dollar.

Qualcomm Centriq 2400 specifikationer

Som tidigare nämnt bygger de nya processorerna på 10-nanometer FinFET tillverkningsteknik med 18 miljarder transistorer. Processorfamiljen kommer i olika utföranden där flaggskeppsmodellen kommer utrustad med 48 entrådade processorkärnor. Klockfrekvenserna hos de olika processorerna ligger på upp till 2,3 gigahertz (GHz) som standardfrekvens och 2,6 GHz turbofrekvens.

Varje par av processorkärnor har ett delat L2 cache på 512 kilobyte (KB) med totalt 60 megabyte (MB) L3 cache tillgängligt hos processorerna.

En Centriq 2400 processor har stöd för upp till 6 kanaler DDR4-minne stöd för upp till 768 GB minne. Processorerna kommer även med stöd för upp till 32 PCIe trådar och upp till sex stycken PCIe kontrollers. Allt detta med en energikonsumtion på upp till 120 watt (W).

Qualcomm Centriq 2400

Industrin för datacenterhårdvara är idag värd runt 16 miljarder dollar. Detta förväntas ha vuxit till cirka 20 miljarder dollar vid år 2020, och Qualcomm hoppas på att få sig en så stor bit av kakan som möjligt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid