Efter ett halvår av kritik för sitt senaste flaggskeppschipset för smartphones blickar nu Qualcomm framåt och bekräftar att Snapdragon 820 kommer att lanseras under början av nästa år. Den nya kretsen sägs erbjuda kraftigt förbättrad grafikprestanda och betydligt lägre energikonsumtion. Vi kan bara hoppas på att värmeproblemen från föregångaren är lösta.

Det har varit ett jobbigt år för Qualcomm. Företagets försäljning har sjunkit samtidigt som företagets Snapdragon 810-chipset mottagit stark kritik från användare och press. Sony Xperia Z3+ blev bara här om dagen utnämnd till Svenska smartphoneguidens första Kalkon på grund av allvarliga problem med värme genererad av telefonens chipset. Nu är Snapdragon 820 på ingång och Qualcomm hoppas på en ny favorit när man nu lägger fokus på grafikprestanda, kameror och energisnålhet.

3,0 gigahertz i mobilen

Snapdagon 820 är ett helt nytt processorchipset på många sätt. Det använder bland annat använder Qualcomms egna anpassade Kyro-kärnor, istället för ARM:s processorkärnor. Kyro sägs kunna klockas upp till 3,0 gigahertz och erbjuda gott om CPU-prestanda. Trots det valde i dag Qualcomm att lägga fokus på GPU när Snapdragon 820 intrpducerades. Snapdragon 820 har nämligen en ny Adreno 530-grafikenhet som sägs erbjuda betydligt högre grafikprestanda än sin föregångare, Adreno 430. Den nya grafikenheten sägs erbjuda upp till 40 procent högre grafikprestanda, samtidigt som den kräver 40 procent mindre energi. Grafikenhetens lägre energikonsumtion kan förhoppningsvis göra smartphones svalare när exempelvis högupplöst video spelas in.

4K och HDMI 2.0 får officiellt stöd

Det är vid just hantering av högupplöst video som Qualcomm påstår att Snapdragon 820 kommer att skina. Enligt företaget är Snapdragon 820 upp till 150 procent snabbare på att behandla video, vilket bland annat betyder att Snapdragon 820 blir Qualcomms första chipset som har stöd för 4K-upplösta skärmar som uppdateras i upp till 60 bilder per sekund och använder sig av Rec.2020-standarden för att rendera färger över HDMI 2.0. Den nya processorn sägs också vara bättre på att hantera information från digitala kamerasensorer för att förbättra resultatet av HDR-fotografering och minska brus i mörka bilder.

En annan potentiell höjdpunkt för användare av Snapdragon 820-enheter kan vara stöd för förbättrad pekskärmsteknik. Qualcomms kommande chipset sägs inkludera teknik som bland annat gör att pekskärmar lättare kan användas med blöta fingrar.

Lanseras H1 2016

Vissa konsumenter hade nog hoppats på att Snapdragon 820 skulle vara redo för lansering till hösten och julens nya smartphones. Som väntat kommer dock Qualcomms nya chipset dröja till någon gång under nästa års första halva. Detta betyder att ingen smartphone som lanseras i år kommer att använda Snapdragon 820 och att smartphones så som Googles nya Nexus-enheter får nöja sig med dagens utbud av chipsets.

Källa: Qualcomm

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ondjultomte2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

28nm?

ondjultomte2
Gäst
ondjultomte2

[quote name=”WIRN”]28nm?[/quote]
Samsungs 14nm ?