Qualcomms purfärska processorarkitektur Krait kommer att bana vägen för framtida systemprocessorer från företaget. De första prestandatesterna av deras Snapdragon S4, MSM8960 med Krait imponerar stort mot deras Scorpion-arkitektur och ARM Cortex-A9.

Krait heter Qualcomms nya mikroarkitektur som ska användas i framförallt smartphones och surfplattor, men väntas även hitta in i TV-apparater och längre fram i tiden persondatorer. Vi har ett flertal gånger sett demonstrationer på vad Krait ska klara av, men prestanda sett till hårda siffror har varit en bristvara. Nu har Anandtech fått hem en utvecklingsplattform med Qualcomms nya systemprocessor MSM8960, som väntas bli den vanligaste att hitta in i smartphones. Utvecklingsplattformen som användes kommer utrustad med Android Ice Cream Sandwich 4.0.3.

MSM8960 kommer med två Krait-kärnor klockade till 1,5 GHz, och företagets nya Adreno 225-grafik. Adreno 225 är en vidareutveckling av Adreno 220, med små förbättringar och nyare drivrutiner. 28 nanometerstekniken hjälper också till, då man ökat klockfrekvensen med 50 procent – från 266 MHz till 400 MHz. Krait är en bredare out-of-order-arkitektur än Scorpion, och Qualcomm själva säger att den ska kunna prestera bättre än Intel Atom.

Qualcomm_MSM8960aIntel Medfield – 1 331,5

I det JavaScript-baserade testet SunSpider 0.9.1 som bara drar nytta av en kärna drar MSM8960 ifrån allt motstånd med marginaler. Av någon anledning inkluderade man inte Intel Medfiel i jämförelsen, men vi ser att Intel fortfarande har övertaget med sin Atom-kärna på 1,3 GHz (1,6 GHz i turbo). Qualcomm har dock högre klockade systemprocessorer i bakugnen, och det är därför troligt att de kommer klara av att ta sig förbi Medfield. Som vi tidigare sa kommer MSM8960 med två Krait-kärnor på 1,5 GHz – Medfield kommer endast med en Atom-kärna och flertrådstekniken Hyper-threading.

Qualcomm_MSM8960bIntel Medfield – 116 425

Återigen så går MSM8960 förbi övriga smartphones med marginaler, oavsett om det är tvåkärniga Scorpion eller Cortex-A9 som sitter under huven. Återigen tar vi och jämför med Intels Medfield-plattform, och här är övertaget inte lika självklart längre för Intel. Det skulle räcka med en ökning på 100 – 200 MHz på Qualcomms utvecklingsplattform för att gå om Intels alternativ.

I övriga syntetiska tester MSM8960 blir prestandaövertaget än mer uppenbart, då den ligger på allt mellan 87,5 – 142,3 procent över närmaste motståndare. Vid första anblick ser det sannerligen ut som att man lyckats med Krait-arkitekturen, och vi ser redan fram emot högre klockade modeller.

Grafikprestandan är bra, men inte klassledande

Över till grafikprestandan är det inte riktigt lika bra, men det är inte heller på några sätt dåligt. Förutom förbättringarna i grafikarkitekturen och 50 procent ökad klockfrekvens, så kommer Snapdragon S4-familjen med dubbelt så hög bandbredd mot Snapdragon S3. Detta borde hjälpa till en hel del när det kommer till grafikprestanda.

MSM8960 slår sin föregångare MSM8660 på fingrarna och är runt dubbelt så snabb. Det är ofta ett mycket nära race mellan Qualcomms nya systemprocessor och Galaxy S II med sin Exynos 4210 innnehållande Mali-400-grafik. Det finns dock vissa utstickare som GLBenchmark, där prestandan är tillräckligt hög för att prestera bättre än Apple iPhone 4S som har den klassledande Apple A5 med PowerVR SGX543MP2. I övriga tester vinner Apples smartphone, inte helt oväntat.

Resultaten ser mycket lovande ut

Resultaten ser nu till en början mycket lovande ut, och vi har svårt att se hur någon kommer kunna hävda sig med ARM Cortex-A9-kärnan ens på 28 nanometer. Fram till dess att de första systemprocessorerna dyker upp senare i år med Cortex-A15, så har Qualcomm i alla fall processorprestandan helt på sin sida. Sett till grafikprestanda så är den bra, och säkert fullt tillräcklig för de flesta. Men det här är en punkt vi kan vänta oss att andra aktörer kommer höja ribban. Antingen med hjälp av en licens från PowerVR eller ARM:s Mali-T604. Det är ännu för tidigt att räkna ut Qualcomm, då vi fortfarande väntar på systemprocessorerna med deras hela Adreno 3xx GPU:er.

Qualcomm_utvecklingsplattform

Det är även svårt att kunna bedöma plattformen innan den finns i konsumentprodukter. Strömförbrukning och batteritid är trots allt de viktigaste aspekterna i en smartphone, men har de lyckats även här så ser det ut som att Qualcomm har en vinnare.

Uppdatering: Anandtech har nu publicerat en andra del i sin analys av Qualcomms Krait arkitektur och här jämför man mer direkt med Nvidias fyrkärniga Cortex-A9 processor Tegra 3. Även här visar Qualcomms nya arkitektur framfötterna och inte bara i enkeltrådade applikationer som man väntat sig, utan även i tyngre flertrådade tester. Deras andra del finns att hitta här: Anandtech Qualcomm Snapdragon S4 vs. Nvidias Tegra 3

Källa: Anandtech


Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Tackar för nyheten! 🙂 Krait ser bara mer och mer lovande ut. Känns hoppfullt att Krait kan ge Intel en match också. 😀

Anton Karmehed
Admin

Artikeln är nu uppdaterad med länk till Anandtechs andra artikel som jämför Qualcomm S4 med Tegra 3. Även här visar Qualcomm framfötterna bra. 🙂