Ikväll väntar vi oss få se en skarp lansering av Apples smarta klocka, Apple Watch, och få veta mer om hur företagets satsning på kroppsburen elektronik ser ut framöver – och vi kanske även får se lite andra överraskningar? Följ vår liverapportering klockan 18.00 ikväll!

I den här artikeln kommer vi följa Apples presskonferens som går av stapeln klockan 18.00 ikväll. Konferensen kommer även strömmas med video på Apples hemsida. Sidan kommer uppdateras löpande, så tryck F5 med jämna mellanrum för att se de senaste inläggen!

Live-rapportering följer här nedanför – F5 för att uppdatera!

19:35: It’s a wrap! Presskonferensen är över för den här gången. Vi kommer sammanfatta nyheterna i separata artiklar för en enklare överblick. Apple Watch har främst inneburit att vi fått en del tidigare information bekräftad, men den nya Macbook-modellen bjöd trots allt på en del överraskningar. Håll utkik på Nordichardware för mer information inom kort!

19:32: En skarp lansering sker den 24 april, så vi får vänta lite till innan vi kan klämma på en.

19:30: Priset för Apple Watch Edition i 18-karats guld? 10 000 dollar och uppåt, vilket vi vågar säga är det dyraste vi sett hos en smart klocka direkt från en större tillverkare, och troligen även det dyraste vi kommer få se på ett bra tag framåt.

19:27: En till video, den här gången om rostfritt stål. Därefter får vi prissättningen – 549 dollar för 38 millimeter respektive 599 för 42 millimeter; räkna alltså med 5 500 – 6 000 kronor i Sverige. Det svider ganska rejält, och priset kan springa iväg till över 1 000 dollar beroende på val av armband.

19:25: Sportvarianten får ett instegspris på 349 dollar för 38-millimetersmodellen respektive 399 dollar för 42-millimetersvarianten – vår gissning är ett svenskt pris på 3 500 respektive 4 000 kronor. Med andra ord en bra bit mer än motsvarande Android Wear-klockor idag – och vi har inte kommit till stålvarianten ännu.

19:23: ”Inte vilken aluminium som helst” – nu rullar ett videoklipp tillägnat den aluminiumlegering som använts till klockan.

19:22: Enligt Apple kan vi vänta oss omkring 18 timmars aktiv drift, lite mer specifikt än bara ”all day” som vi fick höra sist! Med andra smarta klockor som referens bör 18 timmar räcka till ungefär en och en halv dag, men det beror såklart på hur länge den kan ligga i standby.

19:19: Vi får även se flex exempel på hur man navigerar i gränssnittet till Watch OS, och hur apparna ligger utspridda ser inte helt intuitivt ut vid första anblick – förhoppningsvis kommer det kännas mer naturligt vid faktisk användning.

19:17: Fler demonstrationer av ritfunktionen – en kul finess, men även här är frågan hur många bilder man kommer rita på handleden innan det tappar sin charm. Att kunna ha sitt boardingkort till flygplatsen direkt på handleden via Passbook låter dock inte helt fel!

19:15: Klockan håller kontakten med en parkopplad Iphone både via wifi och bluetooth, så att du inte behöver vara på Bluetooth-avstånd när du är hemma. Vi har även fått se högtalartelefonfunktionen i praktiken, men frågan är hur ofta man kommer vilja använda det till vardags?

19:10: Nu får vi en demonstration av Siri på Apple Watch – röststyrningen kan aktiveras både via ett röstkommando och genom att trycka på knappen på sidan av klockan.

19:08: Som väntat kommer alla Iphone-notiser fungera med Apple Watch, men utvecklare kan lägga in ytterligare stöd i sina appar med Watchkit.

19:06: Intervju med Christy Turlington med löpning i fokus.

19:00: Som väntat en hel del tränings- och hälsofokus. Klockan kan hålla koll på din stegräkning och föra statistik för hur du rört dig under veckans gång.

18:58: Vi får se en del repriser från i höstas, såsom ritfunktionen och möjligheten att spela in och skicka sin hjärtrytm via den haptiska vibratorn.

18:57: Det går att läsa meddelanden och mail, samt svara med hjälp av röststyrning. Det går även att besvara telefonsamtal i och med den inbyggda högtalaren.

18:56: ”Glances” ger snabb information som kalenderinformation, hjärtrytm och liknande – med andra ord analogt till Google Now.

18:56: Det verkar som att Apple stångas med Watchmaker och liknande appar till Android Wear, du kan skräddarsy din urtavla själv.

18:54: Inledelsevis får vi kika på lite olika urtavlor, analoga och digitala.

18:54: Dags för klockor!

18:53: Macbook Air och Macbook Pro uppdateras med Broadwell-processorer, och Macbook Pro på 13 tum får den nya, tryckkänsliga pekplattan samt snabbare flashlagring.

18:51: Instegspris på 1 299 dollar, så svenska priset bör börja omkring 12 000 – 13 000 kronor.

18:46: Den nya Macbook-modellen kommer i tre olika färger: rymdgrått, silver och guld.

18:44: Trådlöst i fokus, så till den grad att Apple har dumpat alla portar utom två på datorn – nämligen hörlursporten och USB Type-C, som används för både data och laddning! Kan vi vänta oss att nästa Iphone dumpar Lightning-kontakten…?

18:42: En stor del av datorns innanmäte utgörs av batterier, och för att använda volymen mer effektivt har man använt sig av ”terassbatterier”, där cellerna staplas för att följa konturerna hos chassit.

18:41: Jajjemän – Core-M på 1,3 gigahertz, turbo till 2,9 gigahertz och 5 watts strömförbrukning.

18:40: Kylningen är passiv – kan vi anta att det är en Core M-processor som används?

18:38: Pekplattan är tryckkänslig och har fyra sensorer, en i varje hörn. En intressant detalj är samma haptiska motor som sitter i Apple Watch som även kan användas för att justera tryckkänsligheten. Apple presenterar flera intressanta användningsområden för tryckkänsligheten – exempelvis att du kan ändra hur snabbt du spolar framåt i en video genom att ändra hur hård du trycker på plattan.

18:36: Skärmen är 12 tum på diagonalen och får upplösningen 2 304 x 1 440 pixlar.

https://www.nordichardware.se/images/galleries/Apple/Apple%20Watch%20Launch/MacbookTunn.jpg

18:35: Enligt Apple har man gått ifrån scissor switch-tangenter och istället använt sig av nya ”butterfly”-switchar. Resultatet ska vara tunnare tangenter och jämnare aktiveringstryck. Varje tangent är dessutom individuellt bakgrundsbelyst.

18:30: Den nya modellen är 13,1 millimeter tjock och väger 900 gram.

18:31: Ny Macbook (notera, inte Pro eller Air)! Nästa generations Macbook ser ut som en ännu tunnare variant av Macbook Air, och av allt att döma med en betydligt vassare skärm.

18:30: Dags för Mac-uppdateringar!

18:28: Håll i hatten – Researchkit blir open source och ska fungera till flera plattformar!

18:20: Researchkit använder (med användarens godkännande) telefonens sensorer för diagnostik, exempelvis kan mikrofonen leta efter svängningar i rösten eller kontrollera balansen när du går. Som exempel får vi se diagnostik för bland annat Parkinsons, diabetes, astma och andra sjukdomar. Det bör såklar inte ses som ett verktyg för att få en absolut diagnos direkt i telefonen, men ett intressant koncept just för forskning genom att samla in data från en större mängd människor.

18:16: Nu talas det om Carplay, Homekit och Healthkit för smarta bilar, hemautomation och hälsokoll i telefonen. Tillsammans med Healthkit introducerar Apple nu Researchkit, till synes för att låta Iphone hjälpa till vid medicinsk forskning.

18:13: Och nu en uppdatering för Apple Pay. Än så länge verkar mottagandet vara väldigt positivt i USA – överraskande nog extra positivt för bland annat läsk- och godisautomater. Tyvärr fortfarande inga uppdateringar om internationellt stöd, så det verkar som att en svensk lansering dröjer.

18:12: Över 700 miljoner Iphones har sålts totalt världen över – Apples smartphone-industri växer så det knakar.

18:10: Över 250 miljoner Apple TV har sålts. Nu sänks priset på enheten från 99 dollar till 69 dollar, vilket bör motsvara 200 – 300 kronors prisskillnad i Sverige.

18:09: Sedär – en ny trailer för femte säsongen av Game of Thrones!

18:07: HBO:s streamingtjänst HBO Now tar hela HBO:s sortiment med serier till Apple TV – det nämns dock inte vad det finns för eventuella regionsbegränsningar.

18:06: Apple TV är nu på tapeten, där en av nyheterna är ett nytt samarbete med HBO – inklusive Game of Thrones!

18:05: Det är som sagt Apples butiker som står i fokus än så länge, i Kina mer specifikt. Som kuriosa finns det nu 21 Apple-butiker totalt i Kina, varav fyra nyöppnade.

applecook

18:03: ”Good morning!” – Tim Cook tar plats på scen.

18:00: Vi är igång! Konferensen inleds med ett reklamklipp, till synes med Apple Store i åtanke.

LaddarApple

Vi laddar upp inför presskonferensen!

17:00: En timme återstår innan presskonferensen drar igång – kika tillbaka om en stund! Tills dess kan du läsa vår sammanfattningsartikel här.

OBS! Uppdateringar av nyheten sker kontinuerligt under dagen och kvällen – uppdatera sajten med F5 för de senaste ryktena och nyheterna! Gör gärna er röst hörd i artikelkommentarerna och tveka inte att be om specifika uppgifter eller analyser så kommer vi i redaktionen att försöka godgöra er så gott vi bara kan!

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Bilden på Core M-CPU’n är väldigt intressant.
Är det inte den designen som även inkluderar 64/128 MB eDRAM? Två chip på samma PCB?
Skulle vara kul om Apple faktiskt smygit in en custom iGPU i denna med en nedklockad Iris Pro! 🙂

EDIT: Eller jag blandar säkert bara ihop grejer.. Verkar som att alla illustrationer av Core M ser ut sådär även utanför Apples sfär.