Trådlös laddning har nu tagit ett stort kliv närmare en kommersiell lansering när Wireless Power Consortium spikat en standard för trådlös laddning av mobila enheter. Den nya standarden Qi low-power använder sig av magnetisk induktion och leverer upp till 5 watt utan kablar.

Qi low-power standarden består av tre olika delar där det första är gränssnittet, hur den trådlösa kraftöverföringen ska ske mellan en sändare och mottagare. Något som alltså sköts genom magnetisk induktion.

Den andra delen i specifikationen berör prestandakraven, hur hög överföring enheter ska vara kapabla till, både på sändnings- och mottagarsidan.

Tredje delen berör rätt och slätt testingen av produkter för att se om de lever upp till standarden.

Redan idag finns specifikationen tillgänglig för medlemar i Wireless Power Consortium, men den första delen som hanterar gränssnittet kommer även att göras offentligt tillgänglig den 30 augusti, medan del 2 och 3 endast kommer finnas tillgänglig för gruppmedlemmar.

Produkter som stödjer den trådlösa laddningstekniken kommer att bära en Qi logotyp och tekniken fungerar genom att man lägger sin enhet på en laddningsmodul som genom fysisk kontakt och magnetisk induktion alltså ska kunna ge en laddning på 5 watt. Tekniken är helt universal och alla Qi-kompatibla produkter ska kunna använda samma laddningsstation.

Fokus ligger idag på mindre mobila enheter som mobiltelefoner och mediaspelare, där vi i WPC-gruppen hittar medlemmar som Nokia, Samsung, HTC, LG, och Philips.

När de första Qi-produkterna finns på marknaden är ännu oklart.

Källa: Wireless Power Consortium via ZDnet

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid