Flash är en teknik som har hängt med länge, och att säga att den har fått gråa hår vore en underdrift. Youtube har likt många andra streaming-aktörer erbjudit stöd för HTML5 sedan ett bra tag tillbaka, men nu blir tekniken standard på hemsidan – flash kommer bara användas som reservlösning.

Övergången till HTML5 från Flash har pågått ett bra tag men börjar nu i allt större grad gå i lås. Som en av de största aktörerna på internet för strömmade videoklipp är Youtube en frontfigur i den utvecklingen, och HTML5-stöd i sig är inte någon nyhet. Men flash har fortfarande varit standarden på sidan, medan HTML5 främst har använts för mobila enheter eller för de som aktivt valt att aktivera det.

Från och med idag kommer Youtube vända på den principen – HTML5 blir standardvalet när du surfar in på Youtube, vilket medför flera prestandaförbättringar jämfört med flash. HTML5 har stöd för högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser, använder bandbredd betydligt mer effektivt och erbjuder snabbare laddningstider. Prestandaskillnaden uppskattas vara mellan 15 och 80 procent beroende på vad det är för material.

Flash kommer fortfarande finnas kvar, men då som en reservlösning för de webbläsare som inte har stöd för HTML5, något som bör finnas i alla moderna och uppdaterade webbläsare både på PC-plattformen och på mobila enheter. Nu återstår det att se andra aktörer på internet som fortfarande inte migrerat från flash till HTML5 väljer att ta det steget.

Källa: Tweaktown

Relaterade artiklar

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MASSSWEDEDjinn1982ctrlxemacsPeter Nilsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Peter Nilsson
Gäst
Peter Nilsson

YES ! 😀 😀 😀 äntligen ingen flash lagg

Fredrik
Medlem
Fredrik

Var är party smileyn?

ctrl
Gäst
ctrl

Vill väl inte påstå att Adobe Air är så mysigt heller. De borde döda det med när de ändå håller på.

Magnus
Medlem
Magnus

… ÄNTLIGEN….

Magnus
Medlem
Magnus

Tillräckligt med Hz och slut med stuttering, de som inte ser detta kan testa Flash och silverlight vs. HTML5 i panoreringar. Ser ni fortfarande ingen skillnad testa titta på en Tennismatch i dessa format genomfört med HTML5.

Djinn
Medlem
Djinn

Jag ser ingen ändring på Youtube. Prova att klicka på flera olika klipp allt är fortfarande i flash.

Det var bara en delay på 1 dag sen var allt i html5.

Magnus
Medlem
Magnus

[b]Djinn1982[/b]
Pröva surfa in på http://www.youtube.com/html5
och kolla så du har valt HTML 5 där som prefered.

Magnus
Medlem
Magnus

Jag har hört att youtube och många andra sidor har dröjt med html5 pga av problem med att få reklamsnuttar att fungera innan videor drar igång.