Post- och Telestyrelsen har nu granskat Telias fri surf-kampanj och dömer att den bryter mot nätneutraliteten. Telia har nu en knapp månad att ändra på sig.

Telia har två fri surf-erbjudanden. Båda dessa erbjudanden låter kunden förbise sin maxgräns för dataanvändning när det gäller vissa aspekter. Det ena tillägget låter exempelvis kunden surfa obegränsat på sociala medier så som Facebook och Twitter. Även då om datapotten är slut för länge sedan.

Fri surf även när datapotten är slut

Detta har nu Post- och Telestyrelsen (PTS) granskat i en undersökning. Nu har PTS bestämt att Telias erbjudanden bryter mot nätneutraliteten. Då nätneutraliteten kräver att all typ av data ska behandlas lika så är då Telias erbjudande om att en viss typ av data ska få privilegium inte OK. Specifikt är det just det faktum att man kan surfa på sociala medier även när datapotten är slut som bryter mot nätneutraliteten enligt PTS.

– Det vi säger är att trafikhanteringen inte är förenlig med EU-förordningen, när det generella datataket är uppnått. Telia får nu antingen anpassa tjänsterna utifrån vad vi har sagt eller upphöra med dem, säger Emma Närvä, chef på enheten för elektroniska kommunikationstjänster på PTS till IDG Sverige.

Detta betyder att Telia skulle kunna bibehålla kampanjen med kostnadsfri surf på sociala medier och musiktjänster. Så länge konsumenten fortfarande har data kvar i sitt datapaket. När datan tar slut ska dock alla datatjänster stängas av, även de kostnadsfria.

Läs på Surfa: Telia lurades att kapa SMS – PTS utreder

Telia har nu fått ett föreläggande av PTS om att ändra sina erbjudande och att börja hantera all trafik likvärdigt. Telia som ännu inte svarat på PTS uppmaningar har till 4 januari på sig att svara. Även teleoperatören Tre har fått påhälsning av PTS i ett liknande ärende men säger sig redan planera ändringar i sina erbjudande för att undvika att bryta mot reglerna.

Smartphones på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
IsacRagnar DahlbergLinusDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel
Gäst
Daniel

Hade inte Tre en liknande kampanj med Spotify? Vad hände med den?

Linus
Gäst
Linus

Japp undra samma sak. Man har ju inte hört något om det.
Man kan nätan tro att PTS ogillar Telia.

Medlem

Det gäller inte enbart Spotify, utan även några andra musiktjänster.

Ragnar Dahlberg
Gäst
Ragnar Dahlberg

Finns många avundsjuka surfittor på SweClockers som gläds åt PTS beslut,

Isac
Gäst
Isac

Bra av PTS. Det finns inget annat håll att gå än nedåt från ett sånt läge om det tillåts. Vad är nästa steg? Inte tillåta tjänster som konkurrerar med deras egna?

Till dem som undrar ”varför bara Telia?”: det står i artikeln att de har hört av sig till Tre också, samt att Tre börjat planera ändringar i sina erbjudanden som en påföljd av detta.