Sony har fortfarande inte avtäckt någon färdigställd design för sin kommande spelkonsol Playstation 5 men har nu avtäckt designen och några av funktionerna för konsolens tillhörande kontroll DualSense.

Medans Microsoft har blottat mer eller mindre varenda millimeter av kommande Xbox Series X är rivalen Sony mer återhållsam med detaljer kring sin kommande spelkonsol Playstation 5.

Sony har bekräftat en del av sin kommande konsols specifikationer vad gäller den interna hårdvara som ska utgöra nästa generations Playstation. Däremot har vi endast fått se renderade bilder skapade av nyfikna Playstation-fantaster och inte några officiella bilder på själva konsolen i sig.

Det är inte konsolen i sig, men Sony har nu visat upp den officiella handkontrollen för Playstation 5. Denna kontroll går under namnet DualSense och Sony hävdar att funktionerna hos kontrollen tillsammans med den kommande konsolens Tempest 3D AudioTech ska ge spelare en ny nivå av inlevelse.

Ny nivå av haptisk återkoppling

Med DualSense vill Sony ta idén med haptisk återkoppling till en ny nivå. Tillverkarens blogginlägg nämner hur man vill kunna ge spelare en fysisk känsla av till exempel hur däck i bilspel möter olika typer av motstånd beroende på terräng. L2 och L3-knapparna hos Sonys nya kontroll har även de utrustats med haptisk återkoppling och låter spelutvecklare anpassa dessa för mer inlevelse. Sony nämner som exempel att dessa knappar kan få ökat motstånd för att ge en fysisk upplevelse för spelaren om en pilbåge spänns i ett spel.

En kontroll med spår från konkurrenten?

Sony har aldrig gjort några riktigt radikala designändringar hos sina handkontroller. Även om DualSense skiljer sig en hel del från föregångaren går det att se tydliga spår från den absolut första DualShock-generationen i dess design. Däremot har den mer (enligt Sony) ergonomiska designen resulterat i en kontroll som påminner väldigt mycket om Microsofts nuvarande Xbox-kontroller.

Med sin nya kontroll går Sony från ett enfärgat färgschema som använts för de tidigare generationerna och ger DualSense en blandning av svart och vitt. Detta tillsammans med en omdesignad lightbar för att ge kontrollen lite mer extravagans.

Tillverkaren har byggt vidare på den så kallade ”Share”-knappen från DualShock 4. Denna går nu under namnet ”Create” och inkorporerar de tidigare funktionerna som Share-knappen hade och lägger till ännu fler möjligheter. Exakt vad dessa nya funktioner är för något kommer dock inte att detaljeras förrän vid ett senare tillfälle.

Till skillnad från DualShock 4 kommer Sonys nya kontroll med inbyggda mikrofoner som tar bort kravet på ett dedikerat headset för röstkommunikation i spel. Även om Sony själva rekommenderar att ett headset används för smidighetens skull i längre konversationer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid