Vi har fortfarande inte fått se den slutgiltiga formen för Sonys spelkonsol PS5. Däremot har ett patent som detaljerar dess utvecklingsenheter dykt upp och visar på att tidigare rapporter om värmeproblem kan ha varit korrekta och att Sony fått ta till med hårdhandskarna för att hantera temperaturerna.

Medans Microsoft har varit väldigt öppna med specifikationer och designen för kommande Xbox Series X har Sony varit lite mer återhållsamma. Vi har fått merparten av hårdvaruspecifikationerna för den kommande konsolen, men inte mycket mer.

Tidigare har det ryktats om hur Sony har dragits med stora problem med värmeutvecklingen hos PS5. Något som påståtts vara anledningen till att vi inte fått se någon slutgiltig design för konsolen i sig ännu. Dessa rykten stärks nu av ett patent för designen hos de PS5-enheter som skickats ut till utvecklare. Patentet detaljerar dessa utvecklingsenheter, även deras väl tilltagna kylarlösningar.

Enligt ovanstående bild kan vi se hur Sony lagt mycket krut på att försöka hålla temperaturerna nere. Vi kan se hur dessa tidigare PS5-enheter utrustats med sex fläktar, tre på varje sida. Dessa tar in luft från utsidan som sedan skickas igenom en uppsättning kylarflänsar som även innehåller en så kallad vapor chamber. Luften fortsätter sedan över konsolen strömhanteringskomponenter för att sedan skickas ut i rummet med hjälp av de tre resterande fläktarna.

En förhandstitt på den slutgiltiga designen?

En minst sagt redig kylarlösning för en spelkonsol. Däremot kommer Playstation 5 likt Xbox Series X med en åttakärnig, Zen 2-baserad processorenhet tillsammans med en RDNA 2-baserad grafikkrets. Trots att grafikdelen i PS5 har en lägre maximal beräkningskraft än den i Xbox Series X har Sonys enhet en dynamisk klockfrekvens. Sonys grafikdel kan nå en klockfrekvens på 2,23 gigahertz (GHz) vilket är omkring 400 megahertz (MHz) högre än den i Microsofts kommande konsol. Något som inte helt förvånansvärt kan vara grunden för den kämpiga värmeutvecklingen i Sonys kommande spelkonsol.

Huruvida denna design kommer att hitta sin väg till den spelkonsol Sony lanserar till konsumenter återstår att se. Däremot är vi ett knappt halvår från lansering så många designval kan säkerligen komma att återfinnas i den slutgiltiga produkten. Den som är intresserad av att studera patentet för utvecklingsenheterna kan hitta detta på WIPO:s hemsida.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid