ARM-arkitekturen ligger till grund för majoriteten av moderna mobiltelefoner och surfplattor, och nu tycks företaget bakom tekniken få en ny ägare.

Alla som idag äger en modern mobiltelefon eller surfplatta har med största sannolikhet en produkt med ARM-processor. Medan Intels X86-arkitektur ligger till grund för merparten av alla stationära och bärbara datorer har energieffektiviteten hos ARM gett arkitekturen ett enormt genomslag, både i form av licensierad arkitektur i skräddarsydda processorkärnor (till exempel Apple Twister och Samsung Mongoose) och i form av helt egendesignade kärnor i Cortex-serien.

Uppköp efter Brexit

ARM tillverkar inte sina egna processorer, utan utvecklar bara den underliggande designen som andra företag sedan kan licensiera. Den utvecklingen sker via det brittiska företaget ARM Holdings, som enligt Financial Times nu ska vara på väg att köpas upp för en avsevärd summa.

Spekulanten är japanska Softbank, ett internationellt konglomerat som specialiserar sig på telekom och nätverk, och som bland annat äger den amerikanska teleoperatören Sprint. Det som ska ha accelererat uppköpet är folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU (”Brexit”), som fått pundet att falla kraftigt i pris.

Prislappen förväntas landa på 32 miljarder dollar, eller 24,3 miljarder pund. Affären är dock fortfarande inte ristad i sten, och inget av företagen har gått ut med egna pressmeddelanden ännu.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
tal666

Miljoner å miljarder..

Morkul
Medlem
Morkul

Är artikeln rättad? De skriver ju 32 miljarder dollar vilket är helt korrekt.
SoftBank to buy UK chip designer ARM in $32 billion cash deal.

För övrigt en helt väntad affär och bra att den äntligen blir av.