Small preview image

Att överklocka är ett mycket enkelt sett att få fram mer prestanda ur sin dator. Det kan vara för att få en trevligare upplevelse i krävande spel, eller för den delen tjäna in tid och pengar på rendering av 3D-ritningar för en grafiker. Nackdelarna med överklockning är faktiskt ganska få så länge man sköter det på rätt sätt, men något man inte kommer undan är att strömförbrukningen ökar. Något som både ökar kostnader och kan orsaka problem med kylning. På X-bit Labs har man nu publicerat en mycket spännanade artikel där man går in på djupet i ämnet.



Man har testat överklockning på inte mindre än nio populära processorer från AMD och Intels olika plattformar. Målet har varit att se hur både prestanda och strömförbrukning påverkas vid överklockning genom att mäta strömförbrukningen.


Man testar att överklocka enbart genom att öka klockfrekvenserna, men även genom att hjälpa till med högre spänningar. Där vi som väntat får ett kvitto på att just ökning i spänningar är den stora boven i dramat.



En Core i7 950 processor ökar sin strömförbrukning med närmare 127W genom överklocknig med hjälp av spänningsökning (1,2V standard till 1,4V vid 4,2GHz).


Artikeln är klart läsvärd för den som vill få svart på vitt hur överklockning kan ge oss bättre prestanda, men även vad det kostar i strömförbrukning och värmeutveckling.


Relaterade artiklar:
NordicHardwares Överklockarskola

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid