Rättighetsorganisationen Copyswede har nu beslutat sig för att från och med den 1 september ta ut en extra avgift på externa lagringsenheter. Avgiften som redan idag finns på cd- och dvd-skivor kommer att betyda prishöjningar på upp till 100 kronor i svenska butiker, beroende på produkt och lagringskapacitet. Värst blir det för priser på mindre externa hårddiskar som kan höjas med upp till 30%.

Copyswede begärde tidigare i våras en avgift på hela 160 kronor per extern hårddisk, detta i form av en privatkopieringsavgift som redan utnyttjas på optisk lagringsmedia. Kostnaden läggs på tillverkarna av lagringsprodukterna för att täcka förlorade inkomster till artister som livnär sig på upphovsrättskyddat material.

Det senaste året har Copyswede jobbat för att även få in externa hårddiskar och USB-minne i denna kategori av lagringsmedia, något man lyckats med. Förhandlingar mellan rättighetsorganisationen och elektronikbranschen har nu kraschat och Copyswede kommer från och med den 1 september ta ut en avgift för både externa hårddiskar och USB-minnen som säljs från Svenska butikshyllor. Även om avgiften sjunkit drastiskt blir det stora prispåslag för slutkonsumenter.

wd.6tb

  • Externa hårddiskar får en prisökning på 80 kronor vilket ger ett prispåslag på runt 100 kronor för konsumenter.
  • USB-minnen får en avgift på 1 krona per gigabyte med ett tak på 80 kronor.

 Detta skulle innebära att mindre externa hårddiskar på mellan 500GB till 1TB kommer att se prisökningar på mellan 25-30% från och med den 1 september. Prispåslaget per gigabyte blir givetvis mindre ju större hårddiskar man köper men svenska elektronikhandlare befarar nu att försäljningen av extern lagring kommer att minska märkbart i Sverige.

-Copyswede kommer ensidigt att ta ut den här avgiften efter 1 september men vi förbereder nu en rättegång, säger Anders Appelqvist, vd för Elektronikbranschen.

Först och främst finns det ingen avgift på interna hårddiskar, som likväl kan placeras i externa hårddiskkabinett i efterhand. Eller för den delen på externa hårddiskar som köps i butiker utanför Sveriges gränser, vilket det redan idag finns gott om tjänster för där fraktkostnader och liknande skiljer sig mycket lite från inhemska butiker.

– Vi bedömer att den här avgiften är rejält marknadsstörande och att försäljningen kommer att minska kraftigt. Det kan handla om en minskning på i storleksordningen 25 procent eller mer, säger Appelquist.

Elektronikbranschen kommer inte att vägra betala Copyswedes prispåslag men man har redan börjat jobba med en rättslig prövning där man hoppas kunna få tillbaka avgifterna med hjälp av ett domslut.

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
SebbeBogeyelTibboMULLVADENTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

”Vi har fullständigt misslyckat att förhindra piratkopiering, och vi vägrar byta arbetsmetoder, så här är en skatt”.
Innovation!

Är detta retroaktivt? Måste jag betala skatt på alla magnetband och disketter jag hade när jag var fjortis?

Nu när jag betalar skatt, då är det ok att piratkopiera musik och filmer istället för att köpa original, eller?

Jacob Hugosson
Medlem

Okej så jag antar att piratkopiering är lagligt nu när de tar ut en avgift på hårddiskar och USB-minnen 🙂

Snorch
Medlem
Snorch

Nu ska det ju täcka privatkopiering, inte piratkopiering, vilket i begränsad omfattning är lagligt i Sverige. Men att det enbart skulle vara där för att täcka privatkopieringen är ju bara skitsnack, jag menar hur ofta har ni kopierat till släkt och vänner? Inte lånat ut alltså utan gjort en kopia. Jag kan ärlig säga att jag aldrig kopierat köpt material och gett bort till släkt och vänner. Musik kan jag i viss mån tänka mig att det delas lite mer med. Men filmer, framförallt på bluray, gissar jag är försvinnande liten andel som kopierar. Så privatkopierar ni inte men konsumerar… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

En del kommer säkert att importera sina hårddiskar

Henrik Berntsson
Admin

Verkar inte vara en speciellt listig strategi att slå mot den svenska handeln när 99% av världen inte får samma påslag. Det borde finnas mer konstruktiva lösningar om man vill motarbeta piratkopiering

Medlem
Marre

Fattar inte riktigt vad hur Copyswede bara kan komma in och lägga på en avgift bara sådär. Är de ett statligt organ av nåt slag? Vad ger dem rätten? Hur funkar det?För om jag säljer en vara till Kalle så kan ju inte bara Pelle komma och kräva in en avgift… Måhända vill Borg ha sin moms och den kan han få. Och vad skall de ha pengarna för? Det är väl full lagligt att ha backup:er på sina låtar och filmer. Eller förvara de foton som jag tagit. Skall jag straffas för att finniga filurer dammsuger nätet nätterna igenom?… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Nej men det regleras i lagen om privatkopieringsersättning som säger att alla som importerar eller tillverkar lagringsmedia för bild eller ljud ska betala ersättningen till Copyswede. Eftersom Copyswede nu tror att så ”mycket” privatkopiering sker med USB och externa hårddiskar vill de ha pengar för det också. I själva verket har (gissningsvis) försäljningen av CD/DVD-skivor minskat och således Copyswedes inkomster, så därför hittar de på nya sätt att få in pengar. Idiotiskt? Ja…

zowix
Medlem
zowix

Det svåraste jag har att förstå är att elektronikbranchen som är så mycket emot detta ändå gav med sig och accepterade en avgift. Varför inte stå på sig och fortsätta vägra?

McKinley
Medlem
McKinley

Glad att jag slipper dumheter på dumheter när jag lämnar detta land för gott. Har nu betalat uppehälle åt människor som inte lär sig något annat än att säga fula ord till alla och som förstör tryggheten i samhället med att bete sig som laglösa ligister.
Jag är glad att jag snart även slipper betala onödiga pengar som ändå inte går till något annat än att ”reperarera” misslyckan på misslyckan. Idiotin i detta land vet inga gränser.

Snorch
Medlem
Snorch

zowix, Det är antagligen för att lagen säger så, de har inte så mycket att säga till om själv, vägrar de blir det nog problem ändå. Däremot har det ju rätt att överklaga och driva det vidare rättsligt för att se om det är skäligt att Copyswede vill ha ut ersättning för USB och externa hårddiskar också. Det är ju också det som de verkar göra, det är bara hoppas de vinner. Det är för övrigt inte bara i Sverige detta sker (möjligen för USB/Externa hårddiskar, men inte för DVD/CD) utan i alla EU-länder som har undantaget piratkopiering, men det… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Får gratulera hemelektronikbranschen till att tappa ytterligare en vara som kommer handlas från utlandet i fortsättning. 85% försvinner garanterat.

Vilka följer OnOff i graven?

MULLVADEN
Medlem
MULLVADEN

Butikerna får väl erbjuda tomma kabinetter o en HDD separat från o med nu så får Copyswede ändå inga cash. =)

Jonas
Medlem
Jonas

Detta är bara ett smart sätt att få in pengar,
Copyswede är en Ekonomisk förening med vinstintressen
http://www.allabolag.se/7696020036
Med dessa medlemmar:
Bildkonst Upphovsrätt i Sverige
Nordisk Copyright Bureau
Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation
Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå
Svenska Fotografernas Förbund
Svenska Journalistförbundet
Svenska Musikerförbundet
Svenska Tecknare
Sveriges Dramatikerförbund
Sveriges Författarförbund
Sveriges Läromedelsförfattares Förbund
Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare
Sveriges Yrkesmusikerförbund Teaterförbundet
Tycker de kan liknas med telemarketing som inte heller äger någon produkt utan bara snyltar på andras.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Viking1962″]En del kommer säkert att importera sina hårddiskar[/quote] Förra gången när det vart tomma cd/dvd som de tvångskattade, så slutade jag helt köpa dessa i sverige, det går alldeles utmärkt ifrån tex Tyskland.Jag blev dessutom så sne på detta, att jag helt slutade köpa musik cd och dvd filmer.Inte ett djävla öre skall de ha, var min tanke. Kör en copy n`paste vad jag skrev om detta tidigare idag på ett annat forum. ”Det här är sinnesjukt, seriöst det är det. Avgiften är för att det finns en chans att illegalt material kan finnas på mediat och som TheOne… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det är ju löjligt ändå, Mikael Wiehe berättade en gång att det ändå inte är artisterna som tjänar pengarna utan bolaget, av priset delas ungefär 60% av skivan till producenten resten skatt 25% och 15% artisten.

Jag skulle mer än gärna köpa skivan direkt av artisten då priset skulle bli både lägre och mer vinst för artisten. eftersom artisten då säljer med moms och på så vis får 75 kr på varje hundralapp. Resten är skatt.

Så bort med alla töntiga mellanbolag. Det behövs bara artister och möjligen butiker.