Small preview image

Det har nu snart gått 2 år sedan Intel lanserade sin senaste nya mikroarkitektur och det betyder att vi inom en ganska snar framtid får se nästa steg i Intels produktcykel. Man har nämligen för vana att släppa en helt ny arkitektur vartannat år och så är fallet även nu. Under 2006 års Computex dök Conroe-arkitekturen upp och på Anandtech lyckades man få till en förhandstitt på den då purfärska, och ännu ej lanserade, arkitekturen. Resultaten var mäkta imponerande och vi har sedan dess sett hur både Core Duo och Core 2 Duo-familjerna tagit Intel till nya höjder de senaste åren. Nu är det dags för ännu ett Computex och Anandtech har återigen fått tag på processorer baserade på Intels kommande nästgenerations mikroarkitektur, vad som gör det hela ännu bättre är att Nehalem ser ut att bli precis lika imponerande som Conroe var vid sin lansering.



Anandtech har fått tag på inte mindre än två olika Nehalem-system som man kört igenom en hel drös av prestandatester. Exakt varifrån man fått systemen avslöjar man inte, men det är helt klart inte från Intel, vilket borde betyda att siffrorna är opartiska.



Trots att både processorer, och speciellt styrkretsar/moderkort, fortfarande är i utvecklingsstadiet visar Nehalem-arkitekturen upp mäkta imponerande prestanda. Penryn som är den uppdaterade modellen av Conroe (45nm) och tillika otvivelaktigt den snabbaste processorarkitekturen på PC-marknaden får se sig slagen med hästlängder i mer eller mindre alla tester. Nehalem ger med sin omarbetade cache-design och integrerade minneskontroller (första CPUn med integrerad minneskontroller för Intel) mellan 20-50% bättre prestanda än Penryn vid samma klockfrekvens.


Detta är ganska häpnadsväckande av en plattform som inte kommer att lanseras förrän om ett par månader och får oss verkligen att se fram mot hösten. Mycket kan hända tills dess, men två saker kan vi nog vara ganska säkra på; Nehalem kommer inte bli sämre, och AMDs uppförsbacke blir bara längre och brantare.


:: Prestandaförhandstitt av Intel Nehalem på Anandtech

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments