Efter en månads tävlande har nu det svenska mästerskapet i datorprestanda nått sitt slut och Prestanda-SM 2008 som kom med ett något annorlunda upplägg än tidigare år har också visat sig bli precis vad vi hoppades på, en folkligare tillställning som dragit fler deltagare än tidigare år. Samtidigt som vi ser en imponerande bredd har vi fortfarande riktig spetskompetens i Prestanda-SM där vi fått se imponerande resultat både i Procentuell Överklockning och Pris/Prestanda. Efter veckor av hård kamp kan vi nu i alla fall kora två preliminära svenska mästare i datoröverklockning, Andreas ”himura ” Johansson (Procentuell överklockning) och Jon ”elmor” Sandström (Pris/Prestanda).


För dem som tycker sig känna igen namnen är det ingen tillfällighet, både är nämligen tidigare svenska mästare i datoröverklockning, Andreas tar sin andra raka titel i Procentuell Överklockning medan Jon även han tar hem sin andra seger, den första kom 2006.


Då vi även under SMPC2008 tillåtet äldre processorer i tävlingen var det ingen större överraskning att Andreas återigen gav sig på en Mobile Intel Celeron 1.4GHz, samma modell som gav honom fjolårets seger. Det gick vägen även denna gång och med en överklockning på 4092.7MHz lyckades han öka sitt vinnarresultat med knappt 1.5%, den slutgiltiga överklockningen landade nämligen på 192%. Riktigt imponerande och skulle det inte varit för moderkortsproblem hade vi kanske även fått se över 200%, enligt Andreas själv.


Vi han få en kort pratstund med Andreas efter tävlingen och passade på att fråga hur det kändes direkt efter att allting blivit klart.



NH: Hej Andreas, du kan nu räkna in dig som en av få svenskar som vunnit Prestanda-SM två år i rad, hur känns det såhär direkt efter att du erövrat din andra SM-trofé, några speciellt tankar kring årets tävling? 


Andreas: Det känn riktigt gott.. Men jag kände mig alldrig säker på segern förrän tiden hade gått ut.. Jag såg att Razz och många andra körde med liknande setuper.Men nu så känns det riktigt bra med all den tid som man lägger ner på det här. det är ju några timmar.


Mer från Andreas kommer i våra vinnerintervjuer inom en snar framtid.


Precis som Andreas använde sig de flesta av de topplacerade deltagarna av en Mobile Intel Celeron 1.4GHz. Kim ”Jollen_” Sandén och Thomas ”Doman” Petterson lyckades båda ta sig över 170% överklockning och såg med detta till att ta sig upp på prispallen. Noterbart är även att det krävdes ansenliga 121% i överklockning för att ta sig in på topp10 och få chans på några av priserna.


 


I Pris/Prestanda lade Jon grunden för segern ganska tidigt när han petade ner fjolårsvinnaren kinc från förstaplatsen ganska tidigt i tävlingen, men vad som då verkade vara ett imponerande resultat räckte inte långt i slutändan, tur var väl då att Jon satt på ”hyfsade” backupresultat som slutade med en riktigt imponerande poäng av 69 271.


Jons slutpoäng kom efter fina resultat i alla tre delmomenten som såg ut som följande;
3DMark06 – 21 730 poäng
SuperPi – 9.188 sek
Procentuell överklockning: 67.26%


Komponenterna som gjorde det hela möjligt var följande;
Intel Core 2 Duo E8400 processor
ASUS P5K P35 moderkort
2x Sapphire Radeon HD 4830 grafikkort
2x 1GB Crucial CL6 DDR2-minne


Vi fick även tag på Jon som hade lite egen SM-vaka och i väntan på en fullständig intervju passade vi på att försöka få en kommentar från en nykorad SM-mästare;



NH: Hej Jon, hur känns det nu att för andra gången stå högst upp på prispallen i Prestanda-SM, har du någon spontan kommentar till vinsten och motståndet i årets SM?


Jon: Hej! Det känns givetvis väldigt bra, inte så man blir ledsen direkt av att vinna både ära och fina priser 🙂 De personer som jag varit mest orolig över i detta mästerskap var de två som ligger precis under, blossa och meanie. Båda är väldigt duktiga och har lagt ner minst lika mycket tid på detta som mig om inte mer så stort tack till dem för motiveringen att köra in i det sista även om man egentligen inte haft tid. Bra motstånd gör att tävligen blir väldigt mycket roligare.


Vi kommer inom en snar framtid att publicera en längre intervju med både Andreas och Jon där de berättar mer om sina nya SM-titlar.


Bakom Jon har vi flera tappra deltagare som verkligen hållit spänningen vid liv och speciellt Anders ”blossa” Persson lär vi komma ihåg för att han lade en ny ribba i tävlingen under de sista dagarna. Den enda som hade kapacitet att ta sig över blossas resultat var alltså Jon och Anders kan i alla fall vara stolt över sin andraplats. På tredjeplats hittar vi Jonas ”Mean Machine” Klar som till slut kunde distansera sig ganska ordentligt från fjärdeplacerade Miroslav ”exs” Banusic.


Vi är mycket glada att se det gensvar vi fått under Prestanda-SM och den närmaste veckan kommer vi att jobba med vår slutverifiering som vi hoppas ska resultera i att vi behåller de nuvarande topplistorna för SMPC2008. Ett stort tack till alla som deltagit i årets mästerskap och grattis till de lyckliga vinnarna!


Här är de kompletta topp10 listorna, där alla deltagare kan räkna med att få hem fina priser i lådan!



Länkar:
Huvudsidan för mästerskapet och presentation av priser:
NordicHardware SMPC 2008


Introduktion till SM i datorprestanda 2008


Diskutera Prestanda-SM 2008 i forumet


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid