För några dagar sedan tog anandtech en titt på AMDs roadmap, och nu har turen kommit till konkurrenten Intel. Det är inte direkt några större nyheter de kommer med, men ger de ger oss i alla fall ett konkret datum för när Prescott ska komma. Den 2 februari släpps Prescott i hastigheterna 2.8, 3.0, 3.2 och 3.4GHz.


För er som inte vet det så är Prescott den nya versionen av Pentium 4. Vad som är nytt i denna version är bla att den tillverkas med 0.09µm-teknik, och att L2-cachen kommer att utökas från 512KB till 1MB. Prescott kommer även att ha stöd för SSE3, vilket är en teknik som ska öka processorns effektivitet. SSE3 kräver liksom HT (Hyper-Threading) och SSE2 att mjukvara optimeras för att det ska fungera. Prescott kommer att debutera på nuvarande Socket 478, men efter 3.4GHz-modellen kommer den gå över till Socket T (755).


Tillsammans med Prescott kommer det även några nya chipset.
915p kommer att ersätta Intels nuvarande 865, men prestandan kommer bara likvärdig med 875p. Ett par nya funktioner tillkommer dock bla stöd för PCI-Express och stöd för DDR2 533MHz (det troliga är dock att enbart 925FX kommer säljas med DDR2-minnesplatser).
925FX ska ersätta 875p. Detta chipset kommer utrustas med PAT och det kommer i stort sett vara den enda skiljer det ifrån 915p.


Redan nu är Prescott en varmhjärtad best, detta tack vara sin höga värmeutväckling. Det är bla pga den höga värmeutvecklingen (ca 100 watt på 3.4GHz-modellen) som Socket T kommer införas. Värme är alltid ett problem vid överklockning och skulle dessa rykten om 100watt stämma, så kommer förmodligen inte 3.4GHz-modellen vara en överklockarens dröm. Personligen har jag dock ganska höga förväntningar för minstingen 2.8GHz. Den låga hastigheten och 0.09µm borde göra att den är väldigt klockvänlig, om inte till Socket 478 så i alla fall till Socket T.


För att läsa mer tryck här!


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid