Moderkortstillverkaren MSI kan ha läckt livstecken för en kommande processor från AMD med 64-kärnor som tros vara flaggskeppet Threadripper 3990X.

AMD lanserade fyra nya processorer under gårdagen. Tvåkärniga Athlon 3000G som kommer upplåst för överklockning av processorn och internminnet. Flaggskeppet för sockel AM4 kallat Ryzen 9 3950X med sina 16 kärnor. Även tredje generationens Threadripper-processorer introducerades i form av 24-kärniga Threadripper 3960X och 32-kärniga 3970X.

AMD:s Threadripper-processorer bygger på företagets serverprocessorer ur Epyc-familjen. I den Zen 2-baserade generationen av dessa processorer hittar vi bland annat en 64-kärnig modell. Även om en Threadripper-variant med samma antal kärnor saknades från AMD:s avtäckande kan moderkortstillverkaren MSI ha röjt att en sådan mycket väl är på väg.

I en videointroduktion till sina TRX40-baserade moderkort kan MSI ha inkluderat en kort bit video som bekräftar existensen av en Threadripper-processor med 64 kärnor och 128 trådar. En processor som kan komma att kallas Threadripper 3990X.

Ovanstående bild är en skärmdump från MSI:s video och här kan vi se att aktivitetshanteraren för det system som används listar åtta vertikala och 16 horisontella rader. Detta innebär att vi tittar på 128 processortrådar.

Möjliga specifikationer för Threadripper 3990X

Utöver det som kan ses i aktivitetshanteraren som visades upp i MSI:s video som sedan dess tagits ned finns det inte mycket information angående denna potentiella Threadripper 3990X-processor. Däremot skulle den bygga på AMD:s serverprocessor EPYC 7742. Hos denna serverprocessor återfinns totalt 288 megabyte (MB) delat L2 och L3 cache. Klockfrekvensen ligger här på 2,25 gigahertz (GHz) och turbofrekvensen sträcker sig upp till 3,4 Ghz, hur många kärnor detta gäller för är dock inte helt klart.

De två Threadripper-processorerna som introducerades under gårdagen kommer båda med ett TDP-värde på 280 watt (W). TDP-värdet hos AMD Epyc 7742 listas som 225 W, dock kommer denna med generellt lägre klockfrekvenser tack vare sin stora mängd kärnor. Huruvida denna möjliga Threadripper-processor kan få samma 280 W TDP som sina syskon och således något högre klockfrekvenser än sin Epyc-släkting återstår att se.

I vanlig ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med obekräftad information. AMD har i dagsläget endast avtäckt de två processorerna som introducerades under gårdagen när det kommer till Threadripper 3000-serien. Således finns det inga konkreta bevis på att en 64-kärnig variant garanterat är på väg. Däremot kan MSI:s snabba reaktion och följande nedplockning av videon i fråga ses som något misstänksam.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid