Postnord som under förra veckan anmäldes till Konkurrensverket ger nu svar på anmälan. Postoperatören menar att anmälan är helt grundlös och att Konkurrensverket ska vara lika förvirrade som Postnord själva.

Förra veckan framkom det att en konsument vid namn Mats Ericsson, som tidigare har hanterat ett eget importföretag, anmält Postnord till Konkurrensverket. Anmälan grundar sig i att Ericsson anser att Postnord utnyttjar sin position på marknaden, för att kunna ta ut en för hög avgift på paket som kommer från länder utanför EU. Samt att postoperatören infört ett sorts tvång på konsumenter.

Postnords Thomas Backteman har nu svarat till Dagens Handel att man anser att anmälan är helt grundlös och att man inte förstår sig på den. Enligt Backteman verkar även Konkurrensverket vara förvånade över anmälan.

”Vi tycker att den är helt grundlös, vi förstår den inte över huvud taget. Men nu får man vänta och se. Det är dessutom en anmälan till en instans som själva verkar vara förvånade över att de fått anmälan. Vi får helt enkelt avvakta och se hur de hanterar den” – Thomas Backteman, Postnord – via Dagens Handel.

I anmälan står det att mottagarna inte har några andra val än att acceptera Postnords avgift och att avsaknaden på andra alternativ skapat ett sorts tvång för konsumenter, vilket går mot svensk lag.

Backteman svarar dock med att man gjort en juridisk bedömning av hanteringen innan avgiften sattes i bruk och att allt är i linje med den internationella postfederationens regler.

Backteman påpekar också att man genom rykten hört att en stor aktör inom e-handel ska förbereda en negativ PR-kampanj mot Postnord, men även att det är just rykten och att man inte vet säkert om det stämmer eller ej. Han nämner att man känner till kommersiella aktörer som ställt sig kritiska mot Postnords nya regler.

Det återstår fortfarande att se hur allt detta kommer att fortskrida. Vid skrivande stund har det inte framkommit vad Konkurrensverket väljer att göra med anmälan.

Postnord anmäls till Konkurrensverket för sin nya avgift

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

26
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
20 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
FörnuftigtSeriousAssCancerJerkaNiclas Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Inte helt väntat, Konkurrensverket är helt fel instans för detta och enda som kan eventuellt hända där är att vi kommer få högre avgifter då det är olagligt för staten att subventionera åt PostNord. För tillfället är kostnaden per förtullat paket bra bit över 100:- så det är alltså den egentliga avgift PostNord lagligen måste ta ut. Efter att ha last igenom vad anmälaren skrivit samt lite av lagarna så är det Internationella Postfederationen som eventuellt skulle vara rätt instans för denna avgift. Jag tror inte det skulle hjälpa då flera länders postorganisation har liknande avgifter. Inte nog med det… Läs hela »

Woody
Gäst
Woody

En vän beställde ett paket för 19 kronor från ching chong o nu vill post nord ha 75 kr för detta.. Känns som stöld!!

MrP
Gäst
MrP

det var väl stöld av din vän som ville beställa utan att göra rätt för sig? Dvs betala moms?

Messersmidt
Gäst
Messersmidt

Moms redovisar man i deklarationen och den betalas via skattekontot. PostNords nya avgift förändrar inte detta.

Morkul
Medlem
Morkul

Ja om du är momsregistrerat företag. Om du inte är momsregistrerat företag eller privat person så ska momsen betalas in till Tullen när varan förs över gränsen. För att PostNord gör denna tjänst år dig får du betala en avgift på 75:- samt momsen och eventuell tull som betalas in till Tullverket via PostNord.

Mer info från Tullverket:
http://www.tullverket.se/sv/foretag/importeravaror/raknauttullochavgifter/importmoms.4.7df61c5915510cfe9e7ec44.html

Förnuftigt
Gäst
Förnuftigt

Grejen är väl att man har inget annat val än att låta PostNord sköta momsen, även om man väljer att som privatperson själv betala in moms för varan så tar ändå PostNord ut sin avgift. Varför inte låta oss betala in moms när vi beställt en vara och när den når tullen så kan dom se (via trackingnummer expemplvis) att den är betald. De som är betalda går direkt till mottagaren och de som inte är redovisade går vidare till PostNords momshantering+avgift.

Peter
Gäst
Peter

25% moms på 19kr kan omöjligt bli 75.

Medlem
Björn

De 75kr är inte moms och har ingenting att göra med om hans vän ville göra rätt för sig eller inte. det är en avgift som går til PostNord själva.
Gissningsvis för att täcka upp förlusten som PostNord gör i Danmark då de på den Svenska marknaden går med vinst redan tidigare.

StigH
Medlem
StigH

Gnällspikar!
För 25 år sen var samma avgift 100 spänn!. Vad skulle avgiften egent ligga på omräknat på dagens penningvärde? 300 ???
Fjollträsksnålt att vilja smita undan momsen.
Glöm inte det Stora Svarta Hålet ni röstat för och som nu ska fyllas med skattemedel!

SeriousAssCancer
Gäst
SeriousAssCancer

StigH – För 25 år sedan levererades all post med häst och vagn, brevbäraren drog vagnen och hästen satt på och höll i postsäcken, det var snöstorm och postkontoret låg i en skokartong – PÅ MOTORVÄGEN OCH DET VAR KRIG OCH HITLER SKREK ÅT OSS!!! *tacka fan att det kostade 100 spänn/paket när brevbäraren skulle dra postvagnen internationellt – då hade folk inte en mops kopplad på infarten – utan en flock svultna VARGAR!* Nä idag kommer nån på att de ska ta extrapengar för nån annans grejer, där jag växte upp ansågs det som stöld att ta andras pengar!… Läs hela »

Terje
Gäst
Terje

Det kostar väl lika mycket för PostNord att hantera ett billigt paket som ett dyrt. Sedan kan man ju fundera över miljökonsekvenser av att man köper en massa saker från Kina som flygfraktas till Sverige men där måste vi väl förlita oss på människors omdöme.

Daniel
Gäst
Daniel

Men alltid denna miljö hets! Alla paket från Kina går ju med reguljärflyg. Flyget skulle ha gått vare sig med eller utan paket. Förresten hur tror du alla andra varor från som du köper i Kina kommer hit?

Ari
Medlem
Ari

0.4% CO2 från 0.3% växtligheten på planetenen har ökat med 20%, öknarna har minskat.
Men om du vill ha 0.2% CO2 så börjar växtligheten att miska och vid 0.1% så dör du.
Sluta att föra vidare miljöidioternas mantra. Vad skall du göra åt när en vulkan får ett utbrott, beställa båtfrakt, eller beskatta vulkanen.

SeriousAssCancer
Gäst
SeriousAssCancer

HELT RÄTT TERJE!!! Omdömet av miljömänniskor som vill skrota förra veckans miljödieselbilar genom att ersätta med ny bil som tillverkas med utsläpp som är 400.000.000 gånger/bil större än nämnda dieselbils hela totala livslängds utsläpp. Låt de fattiga i Sveriges samhälle börja gå på motorvägarna som inte har råd med batteribil – SOM ÄR MER ÄN EN MILJON GÅNGER MILJÖFARLIGARE ATT TILLVERKA ÄN KÖRA SIN DIESELBIL! Utmärkt plan att svälta ihjäl Sveriges fattiga, inga moraliska eller intellektuella motsägelser i denna mentalitet… Med detta miljötänk är vi snart lika miljövänliga som Kinas kolindustri och Trumps Toupetillverkare! Låt oss som redan står för… Läs hela »

Mia-Marie Sandholm
Gäst
Mia-Marie Sandholm

Jag har försökt få svar från skatteverket, men icke. Om ett paket är gratis, dvs kostar noll, men du betalar frakt, så borde momsen vara noll, varvid postnord inte behöver behandla paketet och därför heller ej borde ta ut avgiften.

Masken
Gäst
Masken

Det är moms även på frakt. Varför är paketet gratis? Låter som att du försöker smuggla.

Utter
Gäst
Utter

@Masken Aldrig handlat ifrån Kina? Vissa varor är så pass billiga att de marknadsför de som ”gratis” och du behöver bara betala för frakt. I princip omvänt av gratis frakt för en vara som kostar 1-20kr eller nåt. Ser väl bättre ut/mer lockande för konsumenter.

Stämmer dock att det även är moms på frakten så det slipper man tyvärr inte undan.

Morkul
Medlem
Morkul

För det första så är det helt korrekt att det ska betalas moms på frakten men det blir lite klurigare än så med paket från till exempel Kina. Du ska betala moms på frakt även om försäljaren bjuder på den. Men vad kostar frakt från Kina? Kineserna själva betalar inte speciellt mycket frakt för paket de skickar eftersom de är subventionerade från mottagande lands post tjänst, i detta fallen PostNord. Detta är alltså regler som hänger var sedan mitten av 1900-talet då Kina räknades som ett lågutvecklat land och fick då rabatt på att skicka bred till högutvecklade länder som… Läs hela »

Oden
Gäst
Oden

Både du (du verkar rätt insatt) och jag vet att Postnord i åratal arbetat på hur de ska få betalt för Kina paket. Detta då kina fortfarande har ett avtal som normalt omfattar u-länder vilket gör att mottagarland bär mycket av kostnaden. Eftersom det är ett internationellt avtal så har Postnord ingen möjlighet att påverka avtalet utan har istället i åratal arbetat på hur de ska kunna belägga kinapaketen med en större avgift. Att säga att kostnaderna är för att täcka kostnaderna för att driva in moms är för att det var genom att göra på detta sett de kunde… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Själv importerar jag en hel del, hade ett tag den i container från Kina. Dessutom fått det på mitt bord på jobbet ett antal gånger. Så nog har jag stött på det flesta typer av problem med import. Angående PostNords förluster på China Post paket så kommer denna avgift inte lösa problemet. Det kostar dem mer än 75:- per paket och de får 0:- från China Post just nu. Dock så beslutades det på senaste Världspostkongressen att China Post nuvarande rabatt ska försvinna. Det kommer ske successivt så det kommer ta att tag innan PostNord kommer få fullt betalt ifrån… Läs hela »

Oden
Gäst
Oden

Angående hanterings kostnaderna för Postnord så går det att diskutera och kanske de borde göra en del saker annorlunda. De åkare som kör ut postpaket får en rätt låg ersättning per paket och tur men det kör inte ut de vanliga kinapaketen. Postnords danska del borde de aldrig gett sig på då det endast är en kostnadspost. Om vi tittar på åkerier så kan de hantera paket till den kostnaden men å andra sidan är det en bransch som är så pressad att de på många turer inte har råd med svenska chaufförer. Tar man in mycket från Kina som… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Jo listan för hur PostNord skulle kunna göra för a spara pengar kan göras lång, mycket lång och dessutom öka kvalitén på vägen. Men detta hjälper inte paketen från China Post som PostNord får i stort sätt 0:- för att köra ut, förlust hur man än vänder och vrider på det. Det som är ett stort problem med nya avgiften på 75:- är att det inte har informerats bra nog från PostNord vad denna avgift är till för. Många tror att det är en transport avgift och inte för att täckte förtullningskostnader, vilket i dagsläget den inte gör. Till och… Läs hela »

kinapaket
Gäst
kinapaket

Det finns en lösning

https://www.facebook.com/kinapaket/?ref=page_internal

Dela gärna. Om det blir flera som tycker om detta då kan jag starta tjänsten.

Morkul
Medlem
Morkul

Det där känns lite skumt speciellt eftersom flera av de sidor som nämns har i dagarna börjat leverera från Holland. Inte bara kommer varorna extremt snabbt utan man slipper moms och tull eftersom det är från EU land.

Medlem
P86

Min sambo beställde ett förkläde för 20:- från Asien, Postnord vill ha 90:- för att ge oss paketet.

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Hur blir man aviserad om detta. Jag köpte ett par paket innan dessa regler. Och i spårningen har det anlänt till sverige, men jag har inte fått något paket eller avisering att betala någon avgift..???