Postnords nya regler för moms och hanteringsavgift har gett många avsmak. Omkring 200 000 ligger fortfarande kvar på postombudets lager och kommer att skickas tillbaka till det land de kommer ifrån.

Den 1 mars införde Postnord en hanteringsavgift på alla paket som kommer från länder utanför EU. Detta tillsammans med nya regler för inbetalning av moms har lämnat många kritiska till postombudet. Både återförsäljare och privatpersoner har kritiserat Postnords nya regler kring de så kallade ”Kina”-paketen.

Innan den 1 mars var det omkring 600 000 paket som anlände till Postnords terminal på Arlanda. Svenska Dagbladet rapporterar att denna siffra nu sjunkit med en tredjedel till cirka 400 000 och endast omkring 50 procent av dessa har delats ut.

Detta betyder att de cirka 200 000 paket vars mottagare har aviserats men inte betalat in avgifterna och mottagit paketen kommer att skickas tillbaka till avsändaren säger Thomas Backteman till Svenska Dagbladet.

Missnöjet över postombudets nya regler är tydligt bland konsumenter som gärna beställer produkter via hemsidor som till exempel Wish. En produkt som kostar 100 kronor är nu dubbelt så dyr med momsen på 25 procent samt hanteringsavgiften på 75 kronor. Båda avgifterna måste betalas in innan Postnord skickat ut paketen från sina lager till mottagaren.

Tidigare anmäldes postombudet till Konkurrensverket. Personen som lämnade in anmälan hävdar att Postnord utnyttjat sin dominanta position på marknaden för att ta ut en avgift som är mycket högre än nödvändigt. Postombudet tycker dock att anmälan är helt grundlös och att Konkurrensverket själva är förvirrade över vad personen vill åstadkomma med anmälan.

Postnord ryter tillbaka angående anmälan till Konkurrensverket

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PatrikSaga Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Saga
Gäst
Saga

”Vi måste sluta med slit-och-släng principen och köpa billigt från Kina” – Röd-gröna regeringen 2018.
Nu: 200000 paket som nu ska skickas tillbaka med flyg över hela jorden. Bra jobbat Sverige. Jättebra för miljön.

Patrik
Gäst
Patrik

Men returerna går ju med reguljärflyg som skulle flugit i vilket fall som helst. Ingen ytterligare miljöpåverkan alltså.