Post- och telestyrelsen har nu startat en tillsyn av internetleverantören Bahnhof efter att leverantören blockerat en holländsk hemsida i en slags hämndaktion efter en stämningsansökan som hemsidan lämnat in mot svenska leverantörer.

Post- och telestyrelsen (PTS) har nu inlett en tillsyn av den svenska internetleverantören Bahnhof. Detta efter att Bahnhof valt att blockera sina kunders tillgång till hemsidan för det holländska förlaget Elsevier.

Det hela började tidigt under november månad då det framkom att Bahnhof tvingades till att blockera hemsidor som huserade vetenskapliga artiklar. Artiklar som egentligen ägdes av Elsevier. Detta efter att holländska företaget lämnat in en stämningsansökan mot Bahnhof samt sju andra svenska leverantörer och yrkade på att dessa bidrar till piratkopiering av material Elsevier har äganderätt till.

Bahnhof rättade sig efter förlagets krav och blockerade de hemsidor Elsevier menade spred piratkopierat material. Internetleverantören gick även ett steg längre genom att blockera tillgången till förlagets hemsida för sina kunder.

Bahnhof Post- och telestyrelsen

PTS krav på Bahnhof

Detta har nu lett till att PTS påbörjat en tillsyn av internetleverantören för att se om denna extrablockering bryter mot nätneutraliteten. En påbörjad tillsyn innebär inte att Bahnhof anklagas för något brott. PTS har helt enkelt påbörjat en process där information ska samlas in för att senare kunna avgöra om leverantören kan ha brutit mot lagen.

Den information som PTS nu vill samla in från Bahnhof är ytterligare redogörelser av hur blockeringsåtgärderna som leverantören nämner i sitt pressmeddelande implementerats. Mer exakt begär PTS svar från Bahnhof angående följande punkter:

1. En redogörelse för hur de av Bahnhof vidtagna och i pressmeddelandet
angivna blockeringsåtgärderna implementerats samt hur de tekniskt
realiseras.
2. En redogörelse för hur de av Bahnhof vidtagna blockeringsåtgärderna
yttrar sig för slutanvändaren.
3. En redogörelse för hur Bahnhof ser på de av bolaget vidtagna
blockeringarnas förenlighet med bestämmelserna om trafikstyrning i
artikel 3.3 TSM-förordningen.

Internetleverantören har fram till den 17 januari 2019 att lämna in sitt svar till PTS. Hur ärendet kommer att utspela sig efter detta datum återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
einarBengt-Arne JohanssonSnurresprätt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Snurresprätt
Gäst
Snurresprätt

Lol jag har Bahnhof och Elsiviers sida är inte blockerad utan du får endast upp en bahnhof sida innan som kommer med lite information om elsivier och deras skit och sen finns de en knapp som tar dig till den riktiga sidan.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Banhof gör helt rätt i att ta upp en strid mot Elsevier, så man får hoppas att PTS kammar noll denna gången. Det ironiska är att Elsevier har i uppdrag åt EU att sköta Open Science men gör även dessa artiklar till låsta betalarticklar, att arbete och forskning utfört på ett universitet som publicera på Elsevier sen måste köpas tillbaka av dom samma. Det är en sjuk affärsmodell )nära på maffialik) som EU borde ta en extra titt på! Bara det faktum att dom tjänar mer pengar än Apple av att lagerhålla andras arbete borde resa en varningsflagg, arbete som… Läs hela »

einar
Gäst
einar

Klickbait. Tänkte först att Bahnhof gjort fel, men sidan är ju inte blockad. Att de protesterar är bra. Är inte kund men såna här saker gör att att jag kommer välja Bahnhof när det väl är dags.