Polisens jakt på fildelare och piratsajter fortsätter och den senaste taktiken är ett lagförslag som ska kunna tvinga operatörer att blockera piratsajter även innan dem dömts.

Även om grundarna till The Pirate Bay sedan länge dömts och i stora delar avtjänat sina straff är den ökända fildelningssajten fortfarande aktiv och lättåtkomlig för svenska användare. Det är något Polisens nationella samordnare för immaterialrättsliga brott Paul Pintér inte är särskilt glad över.

Nu lämnar Paul Pintér in ett förslag till regeringen där tanken är att sidor som bryter mot upphovsrättslagen eller varumärkeslagen ska kunna blockeras direkt av svenska operatörer. Detta skulle omfatta både torrentsajter som The Pirate Bay och streamingsajter.

Beslagta domännamn före ett brott bevisats

Enligt Pintér är det dock inte nog att man efter fällande domar ska kunna ge sig efter sajterna som bryter mot lagen, det ska tas i med hårdhandskarna direkt från start. Enligt förslaget ska nämligen Polisen även få rätt att beslagta domännamn redan under förundersökningen av sajternas brottsmisstankar. Polisen har idag rätt att beslagta domännamn men då först efter att sajten fällts i domstol.

– Jag pratar inte om att blockera allt. Jag pratar om sajter som innehåller brottsligt material. Jag kan inte se skillnad på om det är barnpornografi, upphovsrättsbrott eller varumärkesbrott – för mig är det ett brott, säger Paul Pintér till IDG.se.

Paul Pintér menar att han vill att lagen ska vara teknikneutral och att man kan jämföra beslagtagandet av en domännamn med hur polisen beslagtar fysiska bevis under en brottsutredning.

Fildelning ett brott som alla andra?
Tycker du att upphovsrättsbrott ska behandlas precis som andra grova brott?
Topp 4 hårddiskar på Prisjakt.se

Rubrik

8
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
kimPeterMorkulmuS Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Mer eller mindre alla jag känner använder redan idag VPN tjänster så att blockera siter som dessa kommer inte betyda någonting i praktiken. Ja förutom att siter som NH och liknande som är reklambaserade kommer att tjäna mindre pengar eftersom antalet unika besökare minska då fler och fler hela tiden hamnar bakom samma IP nummer, vilket i sig faktiskt kan bli ett större bekymmer än adblockers.

Med det sagt så trodde jag faktiskt man i Sverige var oskyldig till motsatsen var bevisad i domstol. Men vi kanske skulle börja låsa in folk i fängelser utan rättegång också?

Medlem

Mja.. lite konstigt tycker jag nog att du resonerar. Om någon bryter sig in i ditt hus och du ringer polisen, skulle du uppskatta om polisen kom dit och såg vad tjuvarna höll på med men struntade i att gripa dem?

Självklart är en del av polisens jobb att avbryta pågående misstänkt brottslighet. Det betyder inte att den som blir stoppad blir oskyldigt dömd. Dömd blir han eller hon eventuellt (mycket) senare i domstol.

Morkul
Medlem
Morkul

När det gäller digitala brott har polisen extremt dålig historik och faktiskt orsakat flera småföretagares konkurs då de felaktigt beslagtagit utrustning. Skulle nu polisen få ytterligare befogenheter att stänga ner siter och ta ner hela domäner utan rättegång skulle det kunna betyda ännu större konsekvenser. Dessutom befogenheter som inte kommer göra någon som helst skillnad eftersom så enkla medel som VPN tunnel, någon som mer eller mindre alla som vill ha någon typ av integritet kvar ändå använder idag. Användandet av VPN tunnel kommer som sagt bara att öka om polisen får denna typ av befogenhet och annan typ av… Läs hela »

muS
Medlem
muS

Tycker du också resonerar konstigt, om någon blev tagen på bargärning för inbrott så kan jag lova dig att dom redan är ute efter nästa dag :). Är inte ens jämförbart. Självklart ska det hållas en rättegång innan någonting överhuvudtaget stängs ner.

muS
Medlem
muS

Med samma resonemang så kan man ju förbjuda sidor som ebay och aliexpress också? Säljs ju tonvis av kopior där och är ett allmänt problem i Kina, där det finns stora köpcentrum som fokuserar på att enbart sälja kopior. All form av censur och utan först rättegång är ett stort nej tack.

Morkul
Medlem
Morkul

För att inte tala som Facebook! Först lägger Facebook själva konstant ut upphovsrättsskyddat material men även dess använder sprider stora mängder upphovsrättsskyddat material och det kan ta månader av påtryckningar innan Facebook bryr sig om att ta bort materialet. Youtube har lite samma problem med de är dock blixtsnabba med att ta bort material om man påtalar problem.

ex3em
Medlem
ex3em

Lagar är ett brott mot mänskligheten, oavsett vad det gäller!

kim
Gäst
kim

Det märks att polisen inte spelat Whack-A-Mole…

Detta är enda gången som svenska polien är företagsam avseende brottslighet. Det finns hundratals svartjobbare, skattefuskare, kriminella ligor, smugglare och illegala flyktingar som dagligen begår brott. De blundar vi för. Jag anser att de brotten skadar svenska samhälet mer än hur folk ser sina filmer.