Plextor är först på SSD-marknaden att lansera en enhet som – åtminstone officiellt – använder sig av Marvells senaste SSD-kontroller, Marvell 88SS9187. Plextor M5 Pro är inte bara tidigt ute med en ny SSD-kontroller utan även först på marknaden med Toshibas 19 nanometer Toggle NAND.

Plextor lanserar idag sin efterlängtade M5 Pro-serie av SSD-enheter som under sitt aluminiumchassi döljer en ny generation av SSD-kontrollers och helt färska MLC NAND-kretsar. Marvell 88SS9187 gör här sin officiella debut i Plextor M5 Pro, även om kontrollerkretsen tros användas även av OCZ i företagets Vertex 4-serie, där vi bland annat ser prov på imponerande prestanda vid slumpmässig läsning och skrivning med mellan 82 000 till 94 000 IOPS.

Marvells 88SS9187 kontroller har parats med helt nya flashminneskretsar från Toshiba som tillverkade med 19 nanometerteknik är baserade på Toggle-Mode NAND och ska vara kapabla att nå riktigt fina överföringshastigheter. Likt OCZ Vertex 4 använder sig Plextor M5 Pro av en ganska gedigen DDR3-cache på upp till hela 768 megabyte i toppmodellen med 512 gigabytes lagringskapacitet.

M5_Pro

Plextor M5 Pro specifikationer
Lagringskapacitet 128 GB 256 GB 512 GB
SSD-kontroller Marvell 88SS9187
NAND-flashminne Toshiba 19nm Toggle-Mode MLC NAND
Sekventiell läsh. 540 MB/s 540 MB/s 540 MB/s
Sekventiell skrivh. 340 MB/s 450 MB/s 450 MB/s
4K Slumpmässig läsh. 91 000 IOPS 94 000 IOPS 94 000 IOPS
4K Slumpmässig skrivh. 82 000 IOPS 86 000 IOPS 86 000 IOPS
Cache (DDR3) 256 MB 512 MB 768 MB
Garanti 5 år

Prestandasspecifikationerna avslöjar att vi även i denna generations SSD-kontroller är beroende av antalet minneschip som kan prata med kontrollerkretsen och särskilt läshastigheten ökar med lagringskapaciteten, åtminstone när vi går från 128 gigabyte upp till 256 och 512 gigabyte lagringskapacitet.

Plextor har också lärt sig av konkurrenterna och levererar sin M5 Pro-serie med 5 års garanti och en förväntad butiksdebut i mitten av augusti. Plextor erbjuder även stöd för 256-bit AES kryptering och menar att enheterna är utvecklade för så kallade ”prosumers” och större verksamheter.

”Detta gör M5 Pro lämpad för användning i tunga arbetsstationer, för serveruppgifter eller i en Raid 0-konfiguration. M5 Pro kommer att göra bruk av en unik dataskyddsteknologi i sin firmware, i enlighet med användarnas behov. M5 Pro kommer också att erbjuda Plextors berömda True Speed-teknologi, som förhindrar den drastiska prestandaförlust som vissa SSD-enheter uppvisar efter en längre tids användning,” skriver Plextor i ett pressmeddelande.

Den stora frågan är givetvis hur enheterna verkligen presterar och vad prislappen landar på, något vi får be att återkomma om.


10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Bo GustafssonGöran EGöran EAnton KarmehedShan Myer Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Tycker det var lite skillnad mellan 128 & 256, mycket värre har man ju sett.

Henry de Kruijf
Medlem

Oavsätt om dessa enheter slår något prestandarekord eller ej, så har man genom tiden fått respekt för Plextor. Känns som det väldig sällan är något fel på deras produkter.

Jon kungesson
Gäst
Jon kungesson

NY PRESTANDA KUNG ALTSÅ

TILL CORSAIR PRESENTERAR LAMB ?

Erik CX Von Gillerts
Gäst
Erik CX Von Gillerts

Då får vi ny 1a i Prestanda

Peter M Store
Gäst
Peter M Store

Ja mer prestanda & framförallt efter som Marvell visats vara Bästa valet av SSD yill Mac så ser vi fram emot lansering !

Shan Myer
Gäst
Shan Myer

För[quote name=”Peter M Store”]Ja mer prestanda & framförallt efter som Marvell visats vara Bästa valet av SSD yill Mac så ser vi fram emot lansering ![/quote]

Ja föregångarn M3 Pro blev 2011år s Mac SSD i USA & England
Mac Användarnas första val !
före OWC & Patriot s Sandforc baserade SSD n

Göran E
Gäst
Göran E

[quote name=”Shan Myer”]För[quote name=”Peter M Store”]Ja mer prestanda & framförallt efter som Marvell visats vara Bästa valet av SSD yill Mac så ser vi fram emot lansering ![/quote]

Ja föregångarn M3 Pro blev 2011år s Mac SSD i USA & England
Mac Användarnas första val !
före OWC & Patriot s Sandforc baserade SSD n[/quote]

Jag trodde att Corsair Performens Pro var Mac Anv första val i USA men båda är väll Prestanda Monster !

Göran E
Gäst
Göran E

1a platsen i SSD kriget

Bo Gustafsson
Gäst
Bo Gustafsson

Ja denna Blir Grymt snabb M3 Pro var ju Snabbast av alla SSD n