Idag lanserar Plextor en ny DVD-brännare på marknaden och det är inte vilken modell som helst. Enheten som går under namnet Plextor 712SA kan bränna DVD+R i 12x hastighet och DVD-R i 8x. Detta i sig är inget nytt då Plextor för en dryg månad sedan lanserade deras första 12x brännare. Vad som dock gör PX-712SA extra intressant är ”S”:et i modellbeteckningen. Det står nämligen för Serial ATA och betyder att enheten använder sig av SATA-interfacet istället för det vanliga IDE-interfacet.
Detta är mycket goda nyheter och något som jag personligen väntat på ett bra tag. Så vitt vi vet är detta den första SATA-baserade DVD-brännare (optiska enheten överhuvudtaget?) på marknaden i dagsläget.
Serial ATA-interfacet i sig är ett snabbare och bättre interface än IDE men hastigheten på brännaren kommer inte skilja sig då IDE-interfacet är snabbt nog i dagsläget. Det som är klart positivt är dock att man slipper de stora och otympliga IDE-kablarna och nu enbart behöver koncentrera sig på SATA-kablar, om man även använder SATA-hårddisk.De fulla specifiaktionerna för PX-712SA lyder som följande:
– 12x DVD+R, 4x DVD+RW
– 8x DVD-R, 4x DVD-RW
– 16x DVD-ROM
– 48x CD-R. 24x CD-RW
– 48x CD-ROM


Det följer även med ett gediget mjukvarupaket till enheten, Ahead Nero, Ahead InCD, Nero BackItUp, Pinnacle Studio, Cyberlink PowerDVD och PlexTools Proffessional.


Med tanke på 712A-modellens pris (12x IDE, ca 1750 kr) kan vi gissa oss till ett butikspris knappt under 2000 kr för Plextor 712SA. Vi hoppas att vi får se enheten i butiker snart och även att flera tillverkare följer Plextors exempel och börjar använda SATA även på optiska enheter.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid