Under förra veckan kom regeringens utredare med ett nytt förslag på hårdare straff för piratkopiering, förslaget inkluderar att fildelare ska kunna få upp till sex år bakom lås och bom.

Ny Teknik rapporterar att regeringens utredare Dag Mattson under förra veckan lade fram ett nytt förslag på skärpta straff för upphovsrättsintrång. Förslaget baseras runt att det ska introduceras två nya beteckningar för upphovsrättsbrott: grovt upphovsrättsbrott samt grovt varumärkesbrott. Straffen ska sedan justeras för att passa de nya beteckningarna.

Blir en person dömd för ett av de grövre brotten ska det kunna leda till ett fängelsestraff på upp till sex år. I dagens läge kan någon som döms för upphovsrättsbrott eller varumärkesbrott av normalgrad dömas till böter eller upp till två år i fängelse, dessa straff föreslås stå kvar.

Vad är det då som klassar ett av dessa brott som ”grova”? Förslaget beskriver att brott som ”inneburit synnerligen kännbar skada, medfört betydande vinning eller annars varit av särskilt farlig art”. Detta innebär att klassificeringen riktar sig mer mot personer som är drivande krafter bakom fildelningssajter eller illegala streamingtjänster och inte enskilda fildelare.

Mattson föreslår även att all typ av egendom ska kunna beslagtas under den tid som en utredning pågår. Hittills har till exempel fildelningssajter kunnat vara aktiva även efter tillslag eller om personen/personerna bakom hemsidan suttit häktade. Kan domännamnen beslagtas medans en utredning pågår så tror polisens samordnare Paul Pintér att det kan leda till att det blir svårare för personer som besökt hemsidorna att hitta tillbaka.

Från och med den första juli nästa år föreslås lagändringarna träda i kraft, detta är vid skrivande stund endast ett förslag och det är oklart om det kommer att leda någonstans.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Jag har inte speciellt höga tankar om piratkopierare men att likställa det med våldtäkt är väl lite att ta i? För våldtäkt är alltså straffskalan 2 – 6 år om den inte är grov. Oftast så kommer domarna inte ens i närheten av 6 år.