Den svenska polisen har jobbat hårt för att få bort The Pirate Bay från webben. Nu kommer ett sista slag mot sajten. Alla .se-domäner som använts av sajten tas i beslag av staten och får inte längre ägas av någon annan. Stiftelsen .SE ställer sig emot beslutet då de inte anser att ett adressregister ska ha något med innehåll att göra.

I slutet av förra året genomförde Polisen en razzia mot The Pirate Bay:s svenska servrar. Detta gjorde att sajten släcktes ner under flera månaders tid. Tidigare i år dök sajten upp igen med sin gamla .se-adress. Nu beslutar Stockholms tingsrätt att .se-domänen ska överlämnas till staten. Detta gör det omöjligt för sajten att använda sin tidigare adress men tar inte bort The Pirate Bay från webben.

Kan inte överlåtas

Beslutet från tingsrätten säger att ägandet av två .se-adresser, piratebay.se och thepiratebay.se, ska överföras från sin nuvarande ägare till staten. Den organisation som hanterar svenska domänadresser, Stiftelsen .SE, ställer sig kritiskt mot beslutet och säger att de driver ett adresssystem och att webbsidors innehåll inte bör ha någon påverkan på detta. Beslutet gör det dock omöjligt för stiftelsen att överlåta ägandet av domänerna till någon annan eftersom adresserna nu klassas som brottshjälpmedel ska bli beslagtagna.

Staten kan inte stoppa utländska domäner

Staten har ingen möjlighet att beslagta adresser som inte drivs från Sverige. Detta betyder att The Pirate Bay kan fortsätta använda sig av domäner som är baserade på toppdomäner från andra länder. Beslutet är ändå en stor förlust för sajten vars domännamn blivit ett av världens mest kända.

Domen har inte överklagats men kan tas vidare till hovrätt.

Källa: DN

Läs mer:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0R_AnKaN_MacAllanMorkulRackhamDenRöde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Det är en stor skillnad mellan att tanka ner en film från en fildelningssajt och att sno en vara i en butik:• Vad avser varan så har butiksinnehavaren betalt pengar för varan. Pengar som han nu blir av med i och med att du snor hans vara.• Vad avser filmen så ”snor” du inte från någon som har betalt för den. Ingen blir vare sig rikare eller fattigare för att du tankar ner filmen. Indirekt kan de bli det om du väljer att tanka ner filmen istället för att t ex hyra den. Men om du tankar ner en film… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”RackhamDenRöde”]Det är en stor skillnad mellan att tanka ner en film från en fildelningssajt och att sno en vara i en butik:• Vad avser varan så har butiksinnehavaren betalt pengar för varan. Pengar som han nu blir av med i och med att du snor hans vara.• Vad avser filmen så ”snor” du inte från någon som har betalt för den. Ingen blir vare sig rikare eller fattigare för att du tankar ner filmen. Indirekt kan de bli det om du väljer att tanka ner filmen istället för att t ex hyra den. Men om du tankar ner en… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”MacAllan”]
Ett annan felaktighet i ditt resonemang är att det inte är brottsligt att ladda ner (ännu), det blir brottsligt först när man delar ut och gör det tillgängligt för andra.
[/quote]

Du vet om att i och med lagändringen som kom 1 juli 2005 så blev det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material?

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Morkul”][quote name=”MacAllan”]
Ett annan felaktighet i ditt resonemang är att det inte är brottsligt att ladda ner (ännu), det blir brottsligt först när man delar ut och gör det tillgängligt för andra.
[/quote]

Du vet om att i och med lagändringen som kom 1 juli 2005 så blev det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material?[/quote]
Nä det har jag ärligt talat missat 😮

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Om man blir fängslad för sina brott då har man rätt att komma ut varje dag, mer än våra pensionärer! En måltid i fängelse kostar bra mycket mer än en skolelevs portion!
Innan någon hamnar i fängelse, kan en utövare av fildelning söka rehabilitering mot sitt missbruk?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Om liknande nyhet kommit för 20 år sen så hade jag och alla andra tyckt att domen skulle vara ett självklart utfall av ärendet.Idag har man dock vant sej vid att piratkopiering bara är olagligt på pappret och att man utan risk kan hämta vad man vill, när man vill gratis.Tom jag som piratkopierat som en idiot sen tidigt 90-tal (speciellt på den tiden), men tycker att det är självklart att piratkopiering ska vara olagligt, blir typ chockad över detta (ur ett nostalgiskt perspektiv). Piratebay har växt så långt bortom piratkopiering av mainstream-media. Även extremt gammalt material och ovanliga guldklimpar… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”_AnKaN_”]Om man blir fängslad för sina brott då har man rätt att komma ut varje dag, mer än våra pensionärer! En måltid i fängelse kostar bra mycket mer än en skolelevs portion!Innan någon hamnar i fängelse, kan en utövare av fildelning söka rehabilitering mot sitt missbruk?[/quote]+1 ger jag dej, speciellt för humorn i sista raden 😉 , men för ärlighetens skull tänker jag säga att maten var vedervärdig både i Sollentuna häktet och Österåker häktet/fängelset. Jag fick känna på det själv i flera månader.Skolmaten har i alla lägen varit mycket bättre (även om den inte var bra) än dom… Läs hela »